Kateketisk senter lanserer digital kursserie i katolsk tro

Sak.jpeg

LANSERING: – Jeg oppfordrer alle til å gå inn på Sycamore sin side her på katolsk.no og påbegynne reisen med å utforske rikdommen i den kristne tradisjonen fra et katolsk perspektiv, sier p. Oddvar Moi, om lanseringen av den digitale kursserien Sycamore. Foto: Petter Stocke-Nicolaisen.

 

5. mai lanserer Kateketisk senter en ny digital kursserie kalt Sycamore. – Dette er vår katolske tro, slik vi ønsker at folk skal se den, sier p. Oddvar Moi om den nye kursserien. Vet du hva du søker etter? Og hva er egentlig meningen med livet? Ønsker du å finne svaret på disse spørsmålene er Sycamore noe for deg!

 

Tekst: Kathrine Låver

 

Sycamore ble opprinnelig laget som et skoleprosjekt ledet av p. Stephen Wang ved Newman House, som er et katolsk studentsenter i London. Ideen bak var å lage en serie videoer som kunne forklare troen på en måte som gjør det enkelt for seeren å forholde seg til og forstå. P. Stephen Wang benytter eksempler fra menneskers egne liv og ser på spørsmål opp imot andre måter å tenke på. Filmene får deg til å reflektere over noen av de dypeste og kanskje vanskeligste spørsmålene som finnes: Hva er meningen med livet? Hva er egentlig lykke og kjærlighet? Hvorfor føler jeg meg alltid så rastløs? Hva leter jeg etter? 

– Vi har alle en iboende rastløshet, som om vi lengter etter noe mer, sier p. Stephen Wang i den første episoden av kursserien.

Sycamore gir deg tid til å reflektere over svaret på disse og mange andre viktige spørsmål ved å utforske rikdommen i den kristne tradisjonen fra et katolsk perspektiv. Dette skjer gjennom tyve episoder, hver med et eget tema, som presenteres av pastor Stephen Wang, en katolsk prest med mye undervisningserfaring og mediekunnskap. I løpet av episodene får du også se intervjuer med folk på gaten og vitnesbyrd fra vanlige kristne.
 

 

Lanseres i Norge

Foto: Mats Tande 2012-01-30Videoene ble så populære at p. Stephen Wang bestemte seg for å lage filmene på nytt med et profesjonelt produksjonsteam.

Nå brukes de i menigheter og grupper i flere land i verden. 5. mai blir den digitale kursserien tilgjengelig for alle her i Norge. Alle episodene har norske og engelske undertekster og episode 1–10 er også tilgjengelige på polsk, fransk og spansk – flere kommer etterhvert. 

– Hvorfor lanserer Kateketisk senter kursserien Sycamore, p. Oddvar Moi?

– Vi ble gjort oppmerksom på filmene i februar måned, og vi så med en gang at disse filmene, innholdet i dem og måten temaene blir presentert på av Fr. Stephen Wang, kunne brukes av oss i Norge.

P. Oddvar Moi
Biskoppelig vikar for det kateketiske arbeide

 

P. Oddvar sier at han selv og alle han har snakket med umiddelbart kjente seg igjen i måten den katolske tro blir presentert i videoene, og alle de tre biskopene i Norge har anbefalt at de tas i bruk. 

– Dette er vår katolske tro, slik vi ønsker at folk skal se den, konstanterer p. Oddvar.

– Fr. Stephen har også en personlighet som er meget behagelig; han presenterer vår tro både interessant og med en tydelig mildhet. Å lage en slik serie i Norge ville krevd veldig store ressurser, og det er vel svært tvilsomt om vi kunne ha klart det like godt som denne Sycamore-serien, forklarer p. Oddvar.

 

Få et innblikk i kursserien med denne korte videoen (Lengde 90 sekunder):

 

Presentere katolsk tro

Kateketisk senter ønsker nå å bruke filmene til å presentere den katolske tro i Norge, for konfirmanter, unge voksne, for voksne konvertitter, mennesker i Norge som er interessert i katolsk tro, for samtalegrupper i menighetene og for den enkelte katolikk.

P. Oddvar mener at videoene passer for alle fra ca. 15 år og oppover siden de i første runde ble laget i forbindelse med et skoleprosjekt for unge voksne og studenter. På det offisielle nettstedet står det at videoene passer for alle, selv de med liten eller ingen religiøs bakgrunn.

– Det er også spesielt flott for oss i Norge at filmene er tekstet på mange språk; norsk, spansk, polsk, fransk bl.a., også engelske tekster finnes og vietnamesisk er på vei. Svært mange av katolikkene i Norge kan altså høre og se disse tekstene på sitt eget morsmål, sier p. Oddvar.

– Hvis man kjenner troen godt, er Sycamore da relevant?

– Nå er det jo alltid slik at vi som er aktive troende og kan en hel del om troen, også har stor glede av å få ting presentert på en ny måte. At det trekkes frem nye aspekter og konsekvenser av vår tro. Hvis ikke det var tilfelle, hadde det vel ikke vært noe poeng å lytte til prestenes og biskopenes prekener, mener p. Oddvar.

Han sier at det er det samme med disse filmene.

– Her kan man bli minnet om mye viktig og lære mye nytt – og tro meg, disse filmene er mer interessante enn de aller fleste prekener. 

 

Sycamore_Postcards_landscape_artwork_1-1.png

PÅ LETING: Hva tror du på? Vet du hva du leter etter? Sycamore hjelper deg til å finne tid til å reflektere over disse viktige spørsmålene. 

 

«Som om jeg skulle ha sagt det selv»

– Hva er det med Sycamore du finner mest interessant?

– Jeg har så vidt nevnt dette allerede; det flotte er at vår katolske tro her bli presentert fullt ut, ganske fyldig i disse 20 episodene til sammen. Og innholdet presenteres på en måte slik at vi prester sier: «som om jeg skulle ha sagt det selv», men det er sagt mye bedre enn de fleste av oss kunne klart. Fr. Stephen klarer også å fremstille vår tro, også de litt mer kompliserte sidene av den, på en kjærlig, mild og god måte. 

– Har du en oppfordring nå før lanseringen?

– Jeg oppfordrer alle til å gå inn på Sycamore sin side her på katolsk.no og påbegynne reisen med å utforske rikdommen i den kristne tradisjonen fra et katolsk perspektiv.

 

Sycamore evangeliseringsvideoer ble lansert for bruk i Norge 5. mai 2021. Fr Stephen Wang som har laget videoene var med på det digitale treffet.

 

Les mer: