Den tsjekkiske teologen Tomáš Halík: Kristendommen står overfor en ny reformasjon

 

3af3fdd6-fd6b-4731-b953-03b052a09b86 2.jpg

NY REFORMASJON: – Kirkens reform må gå mye dypere enn en enkel institusjonell reform, sier den katolske teolog og prest Tomáš Halík. 

 

Ifølge den kjente tsjekkiske teologen p. Tomáš Halík står kristendommen overfor en ny reformasjon. – Den synodale reformen av Den katolske kirke planlagt av pave Frans kan ha mye dypere konsekvenser enn tidligere antatt, sa professor p. Halík under den pågående generalforsamlingen for Det Lutherske Verdensforbund i Krakow i Polen.

 

– Jeg er overbevist om at vi står overfor en mulig begynnelse på en ny reformasjon av kristendommen, basert både på Det annet vatikankonsil og pinsebevegelsen, som har gjenopplivet verdens kristendom. Kirkens reform må gå mye dypere enn en enkel institusjonell reform, sa den kjente teologen. Han påpekte også behovet for å gjenoppdage den åndelige og eksistensielle dimensjonen av troen.

 

Moralsk krise

Til delegatene fra de 150 medlemskirkene i Det Lutherske Verdensforbund (LVF), sa p. Halík at populister, nasjonalister og religiøse fundamentalister utnytter folks frykt for tap av identitet. I land som Russland, der «de siste kommunistene ble de første kapitalistene», er det en økonomisk, moralsk og demografisk krise. Teologen fordømte Russlands invasjon av Ukraina, president Vladimir Putins «nasjonale messianisme» og pro-Kreml-holdningen til lederne av Den russisk-ortodokse kirke. Han sa at kirker som er korrumpert av et politiske regime, berøver seg selv sin fremtid.

Ifølge p. Halík er et av kirkens viktigste oppdrag nye måter å forkynne evangeliet på.

– Men vi kan ikke være arrogante eiere av Sannheten. Bare Jesus kan si: Jeg er Sannheten, sa den tsjekkiske teologen og la til:

– Vi er ikke Jesus, vi er Jesu ufullkomne disipler, sa han og understreket at evangeliseringens mål ikke er å vinne nye medlemmer til kirken og integrere dem i eksisterende strukturer. Mye viktigere er en gjensidig berikende dialog – ikke bare med mennesker av andre trosretninger, men også med ikke-troende, argumenterte den tsjekkiske teologen.

Den 13. generalforsamlingen av Det Lutherske Verdensforbund (LVF), møtes i Krakow fra 13. – 19. september. Den har over 300 offisielle delegater fra 99 land.

 

Biografi: Tomáš Halík

  • Født: 1. juni 1948, Praha, Tsjekkoslovakia.
  • Utdanning: Utdannet i sosiologi og filosofi ved Karlsuniversitetet i Praha. Senere teologiske studier i Praha samt i Roma og Wrocław.
  • Aktivitet under kommunisttiden: Etter å ha konvertert til katolisismen i en alder av 18 år, ble han forfulgt av det kommunistiske regimet og nektet å undervise ved universitetet. Han ble hemmelig ordinert som prest i 1978 i Erfurt.
  • Aktivitet etter kommunismens fall: Rådgiver for Tsjekkias president, Václav Havel. Professor i sosiologi ved Karlsuniversitetet i Praha og rektor for St. Salvator Kirke i Praha. Mangeårig president for Tsjekkoslovakias kristne akademi.
  • Publikasjoner: Forfatter av mange bøker om religion og spiritualitet, inkludert "Patience with God", som har vunnet litteraturpriser.
  • Utmerkelser: Mottaker av Templeton-prisen, Romano Guardini-prisen og andre. I 2008 ble han tildelt ærestittelen Monsignore av pave Benedikt XVI.
  • Aktiv deltager i interreligiøs dialog, som leder felles bønner og meditasjoner med medlemmer av andre religioner.