De hellige Korfu-martyrene (d. 63)

Minnedag: 29. april

Øverst f.v.: Eufrasius, Faustian og Januarius; i midten f.v.: Mannonius, Inischolus, Saturnin og Massalius; nederst f.v.: Antonios, Kerkyra og Murinus (Kristodoulos) ©Joachim Schäfer – Ökumenisches HeiligenlexikonDe hellige Saturnin, Inischolus, Faustian, Januarius, Massalius, Eufrasius og Mannonius

Disse martyrene levde i det første århundret. De var opprinnelig kriminelle og satt i et fengsel på øya Kerkyra (Korfu) i Det ioniske hav nær Hellas. Deres navn var Saturnin (lat: Saturninus), Inischolus (Insischolus, Janischolus, Jakischolus, Iakischolus), Faustian (lat: Faustianus), Januarius, Massalius (Marsalius), Eufrasius (lat: Euphrasius) og Mannonius (Mammius).

De hellige Jason og Sopater (Sosipater, Sosipatros) var to disipler av den hellige apostelen Paulus. Etter tradisjonen ble Jason biskop av Tarsus og Sopater biskop av Ikonium (Iconium, gr: Ikónion) i Frygia, i dag Konya i Anatolia i Tyrkia. De reiste vestover og forkynte evangeliet og kom i år 63 til Korfu. Der bygde de en kirke viet til den hellige protomartyren Stefan, og de døpte mange. Men guvernøren på øya fikk høre om dette, så han arresterte dem og satte dem i fengsel.

Der møtte de to apostlene Jason og Sopater de syv tyvene, og de omvendte dem til Kristus og døpte dem. For dette led de syv tyvene martyrdøden ved å bli grillet i en kjele fylt med smeltet tjære, voks og svovel. De kalles «De syv Korfu-martyrene» eller «De hellige syv tyver». Deres minnedag er 29. april i vest og 28. april i øst. Historien om dem finnes i et tidlig gresk menologium.

Etter å ha vært vitne til deres martyrium, bekjente deres fangevokter Antonius (Antonios) seg som kristen. For dette hogg de av ham hans venstre hånd, deretter begge føttene og til slutt hodet. Guvernøren ga ordre om at apostlene Jason og Sopater skulle piskes og deretter låses inn i fengselet igjen. Guvernørens datter, den femtenårige hellige Kerkyra (Cercyra), ble kristen da hun så de kristnes vitnesbyrd, og hun ble henrettet på en grufull måte og feires sammen med fire andre martyrer som ble drept etter henne, de hellige Zeno, Eusebius, Neon og Vitalis.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Heiligenlexikon, zeno.org, oca.org, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. september 1998

av Webmaster publisert 08.04.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:49