Den hellige Colman av Killelan

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) opptrer blant mange andre i listen over homonyme helgener. Han hadde sin kirke i Killelan i baroniet Kilkea and Moone i grevskapet Kildare i provinsen Leinster i det østlige Irland, som trolig representerte en tidligere Ceall Chialláin. Dersom hans kirke er nøyaktig identifisert, lå den nær Moone, som tar sitt navn fra Maon Coluim Chille, «Moone av Colum Cille» (= Kolumba av Iona) (ca 521-97), noe som gjør at noen forskere mener det er trolig at Colman var enda en lokal versjon av kulten for Kolumba.

I nærheten av Killelan lå kirken Castledermot som kunne være det Díseart som tilskrives an annen Colman på listen over homonyme helgener. Det andre litaniet av irske helgener hevder at Killelan var hjem for syv hellige biskoper.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba av Iona (Colum Cille) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:05