Den hellige Cyngar av Llangefni (~488-~550)

Minnedag: 7. november

Den hellige Cyngar (Cungar; eng: Congar; lat: Concarius) ble født rundt 488 i Dumnonia i det sørvestre England, et kongerike som omfattet Cornwall, Devon og deler av Somerset. Prins Cyngar var sønn av kong Geraint (Gerren) ab Erbin Llyngesog («Flåteeieren») av Dumnonia og Gwyar, datter av Amlawdd Wledig. Hans brødre var Cado eller Cador, hertug av Cornwall, samt de hellige Iestyn, Selyf og Caw. Blant hans nevøer var den hellige Cybi Felyn, sønn av hans bror Selyf, og den hellige Gildas, sønn av broren Caw.

Ingenting er kjent om Cyngars tidlige liv. Cyngars latinske biografi er trolig skrevet av John av Tynemouth, og er trykt i Capgraves Nova Legenda Anglia. Men det er ikke basert på noen historiske dokumenter, og i stedet for historiske fakta er den full av fromme banaliteter. Mer informasjon finnes i biografien om hans nevø Cybi. For som moden mann ble han en disippel av sin nevø. Cybis biografi fra 1200-tallet forteller blant annet om et langt opphold sammen med den hellige Enda på øya Inishmore (Aranmore) i Aran Islands i Galway Bay på vestkysten av Irland. Vi får høre at Cybi ble fulgt dit av en aldrende slektning ved navn Cungar. Vi vet ikke om denne ubestemmelige helgenen er denne Cyngar, men siden han feires på Anglesey, er det en viss mulighet, siden Cybi er Angleseys største helgen.

Ifølge tradisjonen fulgte Cyngar med Cybi på hans misjonsarbeid i Edeligion i det sørøstre Wales og deretter i Irland (muligens via Trefilan i Ceredigion), hvor de slo seg ned på øya Aran Mor. Der kjøpte Cybi en ku og en kalv til sin onkel, ettersom han på grunn av sin høye alder ikke kunne ta til seg fast føde. Men en gang da kalven ble fjernet, ville kua uheldigvis ikke gi mer melk, og Cyngar holdt nesten på å sulte ihjel.

Etter en stund begynte Cybis disipler å krangle med den lokale presten Cruimther Fintan (Fintan presten), og overfor Fintans vrede ble Cybi og hans ledsagere tvunget til å flytte fra Aran til Meath og deretter til Brega, men hver gang ble de forfulgt av den rasende presten Fintan. Derfor dro de tilbake til Wales igjen.

Cybi og hans ledsagere flyttet deretter til halvøya Llŷn (eng: Lleyn) og Cyngar levde en stund på øya Ynys Gyngar nær Cricieth i Caernarvonshire. De etablerte til slutt et viktig kloster i Caer-Gybi (Holyhead) på Holy Island like vest for Anglesey (Ynys Mon), den store øya på nordvestspissen av Wales. Derfra grunnla Cyngar kirken i Llangefni på Anglesey, hvor han trolig ble gravlagt. Han døde en 7. november, trolig på midten av 500-tallet (ca 550).

I Clwyd er Congar skytshelgen for Hope i Flintshire, som tidligere ble kalt Llangyngar. Han feires i de to byene Hope og Criccieth og i sene middelalderske kalendere i Wales den 7. november. Forskere mener at han er en annen enn den mer kjente hellige Congar av Congresbury, som feires den 27. november. Biografien om den hellige Dyfrig (Dubricius) fra 1100-tallet i The Book of Llandaff kaller en «Congur» en av Dyfrigs disipler, og et charter i samme kilde refererer et kloster i Gower kalt «Lann Connur».

Kilder: Farmer, Baring-Gould (4), KIR, CSO, ODNB, britannia.com, earlybritishkingdoms.com, orthodox.net - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 25.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:03