Den hellige Clydai ferch Brychan (500-t)

Minnedag: 1. november

Den hellige Clydai levde på 400- eller 500-tallet i Wales. Hun var datter av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Hennes navn opptrer i begge versjonene av Cognatio de Brychan og i praktisk talt alle de senere listene.

Hun beskrives som «en helgen [nonne] på fjellet Cymorth» (Mynydd Cymorth). Det fremgår ikke hvor dette fjellet ligger, men på grunn av dets forbindelse til de tre hellige søstrene Cenedlon, Cymorth og Clydai, kan det ha ligget i nærheten av Newcastle i Emlyn, et gammelt distrikt nord i Dyfed, nå delt mellom grevskapene Carmarthenshire og Pembrokeshire.

Hennes kirke hevdes å være i Clydai eller Clydey i Emlyn, nå i det nordre Pembrokeshire, som også er kjent som Swydd Clydai. Hennes minnedag er 1. november i kalenderen i Dyfed, men den står ikke noe annet sted. 1. november er samme minnedag som hennes bror, den hellige Cledwyn. Kalenderen angir også en Clydvn eller Clydau som en sønn av Brychan den 3. november, men det er opplagt en feillesning for Clydog, hans sønnesønn.

I noen få manuskripter opptrer en Clodfaith som en datter av Brychan, men ingen av dem er fra før 1500-tallet. I et manuskript oppgis hun som helgen «i Emlyn», men i et annet som «i Talgarth i sør». I disse manuskriptene har hun blitt forvekslet med henholdsvis Clydai og Gwen fra Cognatio de Brychan. Nicolas Roscarrock har også satt henne inn i sin liste over Brychans barn, trolig som en feillesning av Clydai.

Kilder: Baring-Gould (3), Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. november 2011

av Per Einar Odden publisert 05.11.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05