Den salige Frans Choe Bong-han (~1785-1815)

Minnedag: 20. september

71. Den salige Frans Choe Bong-han, også kalt Yeo-ok, koreansk legmann, ble født rundt 1785 i landsbyen Daraegol i Hongju i Chungcheong-do i Sør-Korea (nå: Nongam-ri i Hwaseong-myeon i Cheongyang-gun i Chungnam). Hans barndomsnavn var Jin-gang, Han lærte katekismen fra sin far da han var en gutt. De salige Andreas Seo Seok-bong (nr 72) og Barbara Ku Seong-yeol (nr 75), som led martyrdøden henholdsvis i 1815 og 1816 i Daegu, var hans svigerforeldre.

Frans Choe flyttet til Museongsan i Gongju. Da han hørte at den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) hadde kommet til Korea, dro han til Seoul for å møte ham sammen med sin mor og søster. Hans far var død omtrent på denne tiden. I Seoul mottok Frans Choe sakramentene fra p. Jakob Zhou og bodde i huset til den salige Augustin Jeong Yak-jongs (nr 18). Han hadde et nært forhold til Alexius Hwang Sa-yeong og den salige Thomas Choe Pil-gong (nr 20). i mellomtiden døde hans mor. Han ba sin søster om å bo i Augustin Jeongs hus, mens han selv vendte tilbake til hjembyen.

Han tenkte på å leve i sølibat, men på grunn av det konstante presset fra sine slektninger forandret han mening og giftet seg med datteren av Andreas Seo Seok-bong. Etter giftemålet flyttet Frans Choe sammen med hustruen og svigerforeldrene til den kristne landsbyen Noraesan i Cheongsong i Gyeongsang-do (nå: Norae 2-dong i Andeok-myeon i Cheongsong-gun i Gyeongbuk) og levde med de troende.

På påskedag i 1815, mens de feiret høytiden for Jesu Kristi oppstandelse, invaderte politiet den kristne landsbyen Noraesan, ledet av en informant, og arresterte dem alle. De ble brakt til Gyeongju. Da de ble arrestert, ba Frans Choe sine medkatolikker å gi ham alt ansvar om de ble forhørt. Men ettersom dette faktum allerede var kjent, ble han straffet enda hardere. Mens Frans Choe var i fengsel i Gyeongju, merket han at hans svigermor mistet motet til å stå fast i sin tro, så han oppmuntret henne hele tiden om ikke å gi opp sin tro på Gud. Selv viste han en sterk og ydmyk holdning midt under harde avstraffelser og tortur.

Da Frans Choe ble overført til Daegu, ble han gjenkjent som «katolikkenes leder». Det betydde at han måtte gjennomgå enda hardere avstraffelser. Under forhørene og torturen besvimte han mange ganger, men hans mot og iver forble faste. Han var imidlertid ikke i stand til å holde ut de gjentatte avstraffelsene og døde som martyr i fengselet i Daegu i Gyeongsang-do. Frans Choe var rundt tretti år gammel. Det skjedde rundt mai 1815 (etter månekalenderen).

Følgende er et utdrag fra den skriftlige dommen som ble avsagt av guvernøren av Daegu: «Choe Bong-han er lederen for katolikkene i fengsel. Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, samlet han religiøse bøker og dro til et avsidesliggende fjell i Gyeongsang-do. Der dannet han en katolsk kommunitet og underviste de tåpelige menneskene. Derfor fortjener han å bli straffet hardt i henhold til den nasjonale loven».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04