Den salige Barbara Ku Seong-yeol (~1776-1816)

Minnedag: 20. september

75. Den salige Barbara Ku Seong-yeol, koreansk legkvinne, ble født rundt 1776 i Hongju i Chungcheong-do i Sør-Korea. Hun var av natur mild, tålmodig og så rettskaffen at hun ble lagt merke til av andre mennesker. Hun ble døpt før Shinyu-forfølgelsen som brøt ut i 1801. Hun mistet sin første mann og giftet seg med den salige Andreas Seo Seok-bong (nr 72). Fra da av kalte folk henne Seo Kwa-bu, som betyr «enken Seo».

Barbara Ku og hennes mann flyttet til den kristne landsbyen Noraesan i Cheongsong i Gyeongsang-do (nå: Norae 2-dong i Andeok-myeon i Cheongsong-gun i Gyeongbuk) sammen med deres datter og salige svigersønn Frans Choe Bong-han. På påskedag 1815 brakte en forræder med seg politiet til Noraesan. Alle de troende der ble arrestert og brakt til Gyeongju. Hun ble hardt straffet, men som seg gjennom prøvelsen med mot.

Så snart Barbara Ku ble overført til Gyeongju, måtte hun tåle mer grusom behandling. Det synes som om hennes vilje ble gradvis svekket til det punktet hun ga opp. Da hennes svigersønn Frans Choe så henne, trøstet han henne og sa: «Det er en stor ære og velsignelse å dø for Kristus». Takket være ham tok Barbara Ku seg sammen på nytt og var i stand til å overvinne alle lidelsene. Deretter ble Barbara Ku overført sammen med sin mann, svigersønn og andre ledsagere til Daegu, som ble styrt av guvernøren. Der måtte hun gjennomgå harde avhør og tortur mange ganger. Hun ble fengslet for mer enn sytten måneder. I mellomtiden døde mannen og svigersønnen i fengselet.

Til tross for alle disse lidelsene og prøvelsene bekjente Barbara Ku konsekvent sin tro på Gud. Da guvernøren av Daegu forsto at Andreas Seo Seok-bong og Barbara Ku ikke ville fornekte sin tro på Gud, rapportere han det til det kongelige hoff slik: «Seo Seok-bong og hans hustru Ku Seong-yeol var så dypt besjelet av den katolske religion at de aldri ville angre».

Deretter ble hun dømt til døden. Den 19. desember 1816 (den 1. november etter månekalenderen) ble hun halshogd sammen med andre katolikker på retterstedet i Daegu i Gyeongsang-do og døde som martyr. Barbara Ku var rundt førti år gammel. Hun ble drept sammen med seks andre, de salige Frans Kim Hui-seong (nr 74), Anna Yi Si-im (nr 76), Peter Ko Seong-dae (nr 77), Josef Ko Seong-un (nr 78), Andreas Kim Jong-han (nr 79) og Jakob Kim Hwa-chun (nr 80). Barbara Kus legeme ble gravlagt på et sted nær retterstedet. Den 2. mars året etter hentet slektninger og katolikker hennes levninger og gravla dem på et mer passende sted.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03