Den salige Anna Yi Si-im (1782-1816)

Minnedag: 20. september

76. Den salige Anna Yi Sim-i, koreansk gift legkvinne, ble født i 1782 i Nopeunmoe i Deoksan i Chungcheong-do i Sør-Korea (nå: Monggok-ri i Godeok-myeon i Yesan-gun i Chungnam). Hun kom fra en adelsfamilie. Hun hørte om den katolske religion etter at hun var blitt voksen. Hennes familie var opprinnelige fra en berømt offisiell militærklasse. Da de aksepterte den katolske tro, måtte de forlate sin hjemby og leve i fattigdom.

Johannes Yi Seong-ji, som ble arrestert i 1827 under Jeonghae-forfølgelsen og døde som martyr åtte år senere, var hennes bror. Anna Yis far aksepterte ikke den katolske tro i begynnelsen. Hver gang de måtte flytte på grunn av deres religion, forbannet han dem. Ved hjelp av den guddommelige nåde ble han katolikk to år før han døde.

Anna Yi var en klok og vakker kvinne. Hun praktiserte sin religion med iver. Da hun ennå var ung, bestemte hun seg for å forbli jomfru. Dette gjorde at folk i nabolaget ofte ga hennes familie en hard tid. For å lindre prøvelsene som familien gjennomgikk, bestemte hun seg for å slutte seg til en kommunitet av katolske kvinner som også levde som jomfruer. Det var langt unna hennes hjemby. En katolsk båtfører ved navn Pak lovte å ta henne til kommuniteten, men han endret mening da han var alene med henne. Pak tvang henne til å gifte seg med ham, og hun fødte deres sønn. Hennes mann døde noen år senere, og hun måtte oppdra gutten alene.

Som enke praktiserte Anna Yi hele den katolske lære med stor hengivenhet. Hun flyttet til den kristne landsbyen i Meorusan (nå: Posan-dong i Seokpo-myeon i Yeongyang-gun i Gyeongbuk). Det var på dette stedet at hun led i Eulhae-forfølgelsen som brøt ut i 1815. Anna Yi ble arrestert av politiet og tatt med til Andong, hvor hun bekjente sin tro på Gud med heroisme. Hun ble overført til Daegu sammen med andre katolikker og ble værende i fengsel i mange år. En dag døde hennes sønn Jong-ak i hennes armer. Til tross for smerten som hans død forårsaket og gjentatte avhør og tortur, mistet hun aldri sin tro på Gud.

Dødsdommen mot Anna Yi, avsagt av guvernøren av Daegu, ble holdt i halvannet år før kongen ga sitt samtykke til å henrette henne. Guvernøren av Daegu tok katolikkene til retterstedet og ba dem igjen om å avsverge deres religion. Hun svarte: «Jesus og hellige Mor Maria kaller oss til å komme til himmelen sammen. Hvordan kunne jeg forråde Ham? Hvordan kan jeg miste det sanne liv og evig lykke for å ha dette jordiske liv som passerer forbi og snart er gått?»

Deretter ble Anna Yi was halshogd sammen med andre katolikker og døde som martyr den 19. desember 1816 (den 1. november etter månekalenderen) i Daegu i Gyeongsang-do. Anna Yi var 34 år gammel. Hun ble drept sammen med seks andre, de salige Frans Kim Hui-seong (nr 74), Barbara Ku Seong-yeol (nr 75), Peter Ko Seong-dae (nr 77), Josef Ko Seong-un (nr 78), Andreas Kim Jong-han (nr 79) og Jakob Kim Hwa-chun (nr 80).

Hennes legeme ble gravlagt nær retterstedet. Den 2. mars året etter kom hennes slektninger og andre troende og gravla hennes levninger på et mer passende sted.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04