Den salige Leo Hong In (1758-1802)

Minnedag: 20. september

64. Den salige Leo Hong In, koreansk legmann, ble født i 1758 i Seoul i Sør-Korea. Han kom fra en velkjent familie i Seoul, men da hans far flyttet til Pocheon i Gyeonggi-do, vokste han opp der. Den salige Frans Xavier Hong Gyo-man (nr 19) som led martyrdøden i Seoul i 1801, var hans far. Det var i 1791 at Leos familie først fikk kjennskap til katolisismen gjennom hans far, som lærte katekismen fra sin fetter Frans Xavier Kwon Il-sin. Leo Hong lærte katekismen fra sin far.

Da han ble katolikk, ga Leo Hong opp alle jordiske ambisjoner og drømmer. Han viet sitt liv til Gud og til å forkynne den katolske tro. Han mente at den beste måten å oppfylle dyden sønnlig respekt på, var å lede sin far til Kirken. Så Leo Hong gjorde alle anstrengelser for å hjelpe sin far, som var nølende, til å oppklare sine tvil om den katolske doktrine. Han klarte til slutt å lede faren til tro på Gud. Sent i 1794, da den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) kom til Korea, besøkte Leo Hong ham sammen med sin far og ble døpt og deltok i messen. Han opprettholdt et godt forhold til sin salige onkel Antonius Hong Ik-man (nr 61) og til Alexius Hwang Sa-yeong, som var hengivne katolikker, og han levde et svært trofast liv. Sammen med sin far forsøkte han å spre evangeliet i regionen Pocheon.

Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, gjemte Leo Hong i sitt hus, etter å ha rådført seg med sin far, en boks med katolske bøker som tilhørte den salige Augustin Jeong Yak-jong. Både hans og farens navn ble avslørt til politiet av en katolikk som ble arrestert mens han flyttet boksen med katolske bøker til et annet sted. På den tiden gjemte Leo Hong og hans far seg et annet sted. Men de visste at de ikke kunne oppholde seg lenge i skjul, så de bendte hjem og ble arrestert av politiet. Hans far Frans Xavier Hong ble brakt til Seoul, mens Leo Hong ble sendt til Pocheon.

Leo Hong ble først avhørt og torturert i Pocheon, men han røpet ikke noe om Kirken. Etter det ble han overført til politiets hovedkvarter via kontoret til guvernøren i Gyeonggi. Hans far Frans Xavier Hong døde som martyr snart etter at han ble tatt til Seoul. Leo Hong fulgte sin fars eksempel og klarte seg gjennom alle prøvelser og lidelser med tro, både i politiets hovedkvarter og i justisdepartementet. Han ble dømt til døden og overført til sin hjemby Pocheon for å henrettes. Han ble halshogd og døde som martyr den 30. januar 1802 (den 27. desember 1801 etter månekalenderen) i Pocheon i Gyeonggi-do. Leo Hong var 44 år gammel.

Følgende er et utdrag fra den skriftlige dommen som Leo Hong fikk av justisdepartementet: «Du var dypt besjelet av katolisismen og praktiserte den i lang tid. Din far lærte deg den katolske lære, og du lærte den fra ham. Du forandret ikke mening om hva du trodde på. Derfor blir du overført til politiets hovedkvarter fra kontoret til guvernøren av Gyeonggi. (…) Du fortjener døden ti tusen ganger for den synd du har begått mot den nasjonale lov».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05