Den hellige Pabiali ap Brychan (4/500-t)

Minnedag: 1. november

Den hellige Pabiali levde på 400- eller 500-tallet i Wales. Han skal ha vært sønn av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Ifølge Bonedd y Saint var han og hans to hellige brødre Pasgen og Neffai angivelig kongens sønner med sin tredje hustru, den spanske Proistri. Alle de tre brødrene skal ha dratt til Spania, hvor de ble helgener (det vil si munker) og fyrster. Men avstanden til Spania gjør denne historien lite troverdig. Noen kilder sier derimot med en viss troverdighet at Pasgen var sønn av den hellige Dingad, og dermed en sønnesønn av Brychan.

Pabiali kalles Papay i de to versjonene av Cognatio de Brychan og hos Llewelyn, mens Jesus College MS 20 kaller ham Papai. I de senere listene heter han Pabal, Pabiali og Ffabiali, og det legges til at irene kaller ham Pianno, Pivannus og Piapponus. Han er skytshelgen for et kapell som kalles Partypallai i Wales. Hans minnedag er 1. november.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (7), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. oktober 1998

av Webmaster publisert 25.10.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:51