Den hellige Xenia av Petersburg (~1731-~1803)

Minnedag: 24. januar

Den hellige Xenia av Petersburg (~1731-~1803)
Skytshelgen for St. Petersburg

Den hellige Xenia Grigorjevna Petrova (ru: Ksenija; Ксения Григорьевна Петрова) eller Xenia av Petersburg (ru: Ksenija Peterburgskaja: Ксения Петербургская) ble født rundt 1831 (en gang mellom 1819 og 1830?). Vi vært svært lite om henne, men hun tilbrakte det meste av livet i St. Petersburg i regjeringstiden til tsarinaene Elisabeth (1741-62) og Katarina II den store (1762-96). Hun var gift med oberst Andrej Fjodorovitsj Petrov, som var hoffsanger i katedralen St. Andreas. Etter sitt bryllup bodde de i St. Petersburg.

Xenia ble enke i en alder av 26 år da hennes mann plutselig døde i et selskap. Hun sørget over tapet av ektemannen, og spesielt fordi han døde uten å ha skriftet og mottatt den hellige kommunionen. Etter mannens død mistet hun all interesse for denne verden. I stedet ble hun en «narr for Kristi skyld», som i de neste 45 årene vandret rundt i St. Petersburgs gater.

På slutten av 500-tallet levde den hellige Simeon Salus i Emesa (Homs) i Syria, hvor han viet seg omsorgen for de mest ynkelige og utstøtte i samfunnet, spesielt skjøgene. Han begrunnet dette med at hvis man virkelig skal lære ydmykhet, må man elske ydmykelse. For å dele den forakten som ble de sosiale utskuddene til del, begynte han med overlegg å oppføre seg som en narr, og derfor fikk han tilnavnet Salus, som på syrisk betyr «den gale». Ingen kunne respektere noen som hoppet og spratt omkring så narraktig som ham. Noen behandlet ham som en hyklersk kjeltring, mens andre så på ham som en profetisk og hellig skikkelse, og til slutt var det den sistnevnte oppfatningen som var den dominerende.

I senere tider var det andre asketer som var kjent som «narrer for Kristi skyld». Det var menn som ved sin meningsløse oppførsel og påtatte dumskap med hensikt søkte å oppnå forakt og til og med hån fra sine medmennesker, for eksempel gikk de rundt halvnakne eller til og med helt nakne og tigget til livets opphold. De var spesielt vanlige i Russland, hvor de på 1500-tallet hadde en viss sosial innflytelse, og de opptrådte igjen på 1800-tallet. Disse jurodivyj (rus: юродивый) er den russiske versjonen av «narr for Kristus» eller jurodstvo (rus: юродство), en spesiell form for ortodoks askese. Noen av disse jurodivyj ble helligkåret av den russiske kirken, som Basilios den Velsignede av Moskva (1468-1557).

Ikon av Xenia av Petersburg i krypten til den russisk-ortodokse kirken i Sanremo i Italia

Xenia begynte å bruke sin manns uniform og insisterte på at hun skulle tiltales som «Andrej Fjodorovitsj». Hun sa til alle at det var hun og ikke mannen som var død, og på en måte var dette sant. Hun ga fullstendig avkall på sin tidligere levemåte og opplevde en åndelig gjenfødelse. Da hun ga bort huset og alt hun eide til de fattige, klagde hennes slektninger til myndighetene. Men etter å ha snakket med Xenia var tjenestemennene overbevist om at hun var ved sine fulle fem og hadde rett til å disponere det hun eide som hun anså det passende. Snart eide hun ikke noen ting, så hun vandret gjennom fattigkvartalet i St. Petersburg uten noe sted å sove. Hun avviste all hjelp fra sine slektninger og var lykkelig over å være kvitt alle verdslige bindinger.

Da hennes manns røde og grønne uniform var utslitt, kledde hun seg i filler i de samme fargene. Etter en tid forlot hun St. Petersburg og var borte i åtte år. Man mer at hun besøkte hellige eldste og asketer over hele Russland og søkte opplæring i det åndelige liv. Hun kan ha besøkt den hellige Theodor av Sanaksar (d. 1791), som selv hadde vært militær. Hans liv endret seg radikalt da en ung offiser døde ved et drikkekalas. Det er mulig at denne offiseren var Xenias mann. Uansett kjente hun Theodor og benyttet seg av hans instruksjoner.

Xenia vendte tilbake til fattigkvarteret i St. Petersburg, hvor hun ble hånet og fornærmet på grunn av sin merkelige oppførsel. De gangene hun tok imot penger fra folk, var det alltid små beløp, som hun brukte til å hjelpe de fattige. Hun tilbrakte nettene i bønn uten søvn på en åker utenfor byen. Bønn styrket henne, og i sitt hjertes konversasjon med Gud fant hun den støtten hun trengte på sin vanskelige vei. Da det ble bygd en ny kirke på Smolensk-kirkegården, bar Xenia murstein til byggeplassen. Men hun gjorde det i hemmelighet om natten slik at ingen skulle vite om det.

Snart begynte mange å legge merke til hennes store dyder og åndelige gaver. Hun profeterte fremtidige hendelser som hadde betydning for menneskene i St. Petersburg og til og med tsarfamilien. Hun forutsa tsarina Elisabeths død i 1761, og at den fengslede ekstsar Ivan VI Antonovitsj (1740-64), tippoldebarn av tsar Aleksij I (1645-76), ville bli myrdet i 1764. I 1796 hun tsarina Katarina IIs død.

Moderne ikon av Xenia

Mot sin vilje ble Xenia kjent som en som behaget Gud, og nesten alle elsket henne. De sa at hun ikke tilhørte denne verden, men Gud. Folk begynte å betrakte hennes besøk i deres hjem og butikker som en stor velsignelse. Når hun tok imot tjenester og brød fra kjøpmenn, uansett hvor små, betydde det økt omsetning for dem, ettersom deres kunder som elsket Xenia, handlet hos dem som hjalp henne. Xenia elsket barn, og mødre gledet seg når den barnløse enken sto og ba over en barneseng eller kysset et barn. De mente at hennes kyss ville bringe barnet hell og lykke.

Xenia døde rundt 1803 (eller på slutten av 1700-tallet?) i St. Petersburg, men verken dato eller nøyaktig årstall eller omstendighetene rundt hennes død er kjent. Hun ble gravlagt på Smolensk-kirkegården. De eneste fakta om hennes liv er de som står i hennes epitaf (gravskrift):

I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Her hviler legemet til Guds tjenerinne, Xenia Grigorjevna, hustru av den keiserlige sanger, oberst Andrej Fjodorovitsj Petrov. Enke i en alder av 26 år, en pilegrim i 45 år. Hun levde i alt 71 år. Hun var kjent under navnet Andrej Fjodorovitsj. Måtte alle som kjente meg be for min sjel slik at hans egen kan bli frelst. Amen.

På 1820-tallet hadde folk begynt å samle seg i flokker ved hennes grav for å be for hennes sjel og for å be henne gå i forbønn hos Gud for dem. Så mange besøkende tok jord fra hennes grav at den måtte etterfylles hvert år. Senere ble det bygd et kapell over hennes grav. De som henvender seg i bønn til Xenia, opplever å bli helbredet fra sykdommer og bli kvitt sine plager. Hun er også kjent for å hjelpe mennesker som leter etter jobb, bolig eller ektefelle.

L: http://orthodoxwiki.org/images/6/68/Xenia_of_St_Petersburg.jpg Copyright © by St. Isaac of Syria Skete (Boscobel, Wisconsin)

En gang da den senere tsar Alexander III (1881-94) fortsatt var tronarving, ble han syk med en alvorlig form for tyfus. Storhertuginne Maria Fjodorovna var svært engstelig på grunn av ektemannens sykdom. En av tjenerne som så henne i korridoren, fortalte henne hvordan den salige Xenia hjelper de syke, ga henne sand fra den høyt skattede graven og la til at han selv hadde blitt frisk fra en sykdom gjennom Xenias bønner. Storhertuginnen la sanden under den sykes hodepute, og samme natt, da hun satt ved hodeenden av sengen, hadde hun en visjon av Xenia, som fortalte henne at pasienten ville bli frisk og at en datter ville bli født i familien. Hun kom til å kalles Xenia. Spådommene gikk alle i oppfyllelse.

I kommunisttiden i Russland bygde myndighetene et tre meter høyt gjerde rundt kapellet over Xenias grav slik at ingen skulle få adgang. De troende brakte da blomster til gjerdet og skrev lapper til den hellige som ble festet på gjerdet. Da myndighetene ga ordre om å slutte å bringe blomster, lagde de troende papirblomster. Kapellet er nå restaurert og gjerdet for lengst tatt ned.

I anledning tusenårsjubileet for Russlands dåp, det vil si den hellige Vladimir av Kievs (ca 956-1015) dåp i 988, avholdt den russisk-ortodokse kirke et konsil fra 6. til 9. juni 1988 i den hellige Sergius av Radonezjs (ca 1314-92) Treenighetskloster (Troitse-Sergijeva Lavra) i Sergijev Posad. Dette konsilet helligkåret ni personer: storfyrst Demetrius Donskoj (1350-89), ikonmaleren Andreas Rubljov (ca 1360-1430), Maximos grekeren (ca 1475-1556), metropolitt Makarios av Moskva (1482-1563), Paisius Velitsjkovskij (1722-94), Xenia av Petersburg (ca 1731-ca 1803), biskop Ignatios Brjantsjaninov av Stavropol (1807-67), Ambrosius av Optina (1812-91) og biskop Theofanes Rekluseren (1815-94). Xenias minnedag er 24. januar (6. februar etter den gregorianske kalenderen), og hun er skytshelgen for St. Petersburg.

Andre russiske jurodivyj inkluderer Johannes «den hårete» av Rostov (1500-t), Johannes av Moskva (d. 1589) og den salige Maximus av Moskva (d. 1534). Andre helgener med navnet Xenia er den hellige Xenia av Roma og hennes ledsagere (d. 450) (24. januar), den hellige Xenia av Kalamata (3. mai) og den hellige Xenia Martyren (18. januar).

av Webmaster publisert 30.01.2010, sist endret 28.11.2015 - 02:55