Paven også til Serbia i høst?

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II kan i forbindelse med sitt besøk i Kroatia fra 14. til 15. september også komme til å besøke Serbia. Dette skriver den kroatiske avisen Jutarni list (Morgenbladet), som henviser til kilder i Vatikanet. Invitasjon fra regjeringen i Beograd og president Kostunica er allerede sikret, og den serbisk-ortodokse kirken er heller ikke like avvisende som før, heter det i avisartikkelen.

Det skal ha lyktes kardinal Walter Kasper, president for Det pavelige rådet for De kristnes enhet, å ha oppnådd et gjennombrudd hos patriark Pavle I da han besøkte Serbia før pinse. Så sent som i februar erklærte de serbiske ortodokse seg solidariske med det russiske patriarkatet i Moskva i deres avvisning av pavebesøk i de ortodokse kjernelandene.

Politiske kretser, men også deler av ortodoksien i Jugoslavia, håper at et besøk fra pave Johannes Paul II i landet vil bidra til et gjennombrudd i deres arbeid for å føre Serbias folk og kirke ut av den lange isolasjonen under Milosevic. 79% av serberne mener i følge den siste meningsmålingen at nest etter hæren er den ortodokse kirken hovedgarantien for stabilitet og en stadig bedre fremtid. Bare 39% har noen forhåpninger til en inntreden i Den europeiske union og så få som 7% ser noen plass for Serbia i Nato, som etter krigene i Bosnia og Kosovo og den manglende beskyttelsen for serbiske mennesker og helligdommer i Kosovo blir sett på som en svoren fiende av ortodoksien.

Kathpress 22. mai 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
22. mai 2002

av Webmaster publisert 27.05.2002, sist endret 27.05.2002 - 16:30