Statsministeren besøker Roma og Vatikanet

Statsminister Kjell Magne Bondevik skal onsdag 17. og torsdag 18. september besøke Roma og Vatikanet. Foranledningen er statsministerens samtale med EUs formannskap, som dette halvåret innehas av statsminister Silvio Berlusconi. I forbindelse med oppholdet i Roma blir det også audiens hos pave Johannes Paul II, i hans sommerbolig Castel Gandolfo utenfor Roma, og samtale med sjefen for Vatikanets statssekretariat, kardinal Angelo Sodano.

Stats- og regjeringssjefer kombinerer ofte offisielle besøk til Italia med besøk i Vatikanet. Fra norsk side har dette til nå ikke vært vanlig på statsministernivå. Ved statsbesøkene til Italia i 1967 og 2002 avla imidlertid kong Olav V og kong Harald V offisielt besøk også til Vatikanet.

Programmet ser pr. i dag ut som følger:

Onsdag 17. september:
Kl. 09.00 reiser statsministeren med leiefly fra Oslo lufthavn Gardermoen til Roma lufthavn Ciampino. Etter ankomst der ca. kl. 11.55, transport til Hotel Rafael i Romas gamle bydel.
Kl. 13.30 tas statsministeren imot til arbeidslunsj hos statsminister Silvio Berlusconi.
Kl. 16.15 besøker statsministeren Peterskirken, der han blant annet vil bekranse pave Hadrian IVs grav i krypten under kirken, og besøke apostelen Peters grav. (Det var Hadrian - kardinal Nicholas Brekespear - som i 1153 var i Norge for å opprette erkebispestolen i Nidaros, bispestolen på Hamar og katedralskolene i Nidaros og i Oslo. 850-årsjubileet for disse begivenhetene har i år vært markert i Trondheim, på Hamar og i Oslo).
(Katolsk Informasjonstjeneste tilføyer: Det arbeides også med ytterligere detaljer i forbindelse med besøket i og nær Peterskirken, og Statsministerens kontor vil etter alt å dømme sende ut et mer utfyllende program senere.)
Kl. 17.30 møter statsministeren sjefen for Vatikanets statssekretariat, kardinal Angelo Sodano, i Det apostoliske palass i Vatikanet. (Statssekretariatet er det sentrale organet i Den romersk-katolske kirkes ledelse, og har to seksjoner: en for den kirkelige administrasjon og en for kontakten mellom Vatikanet og statene).
Torsdag 18. september:
Kl. 11.00 tas statsministeren imot i audiens av pave Johannes Paul II, i sommerboligen Castel Gandolfo.
Kl. 14.15 reiser statsministeren med leiefly fra Roma lufthavn Ciampino til Oslo lufthavn Gardermoen, med ankomst der ca. kl. 17.05.

KI/Pressemelding fra Statsministerens kontor 3. september 2003 (utdrag)
3. september 2003

av Webmaster publisert 03.09.2003, sist endret 03.09.2003 - 20:56