Bagdads latinske erkebiskop sier at okkupasjonsstyrkene må bli

Jean Benjamin Sleiman

Roma - KI (Zenit/CNS/Misna) - Svaret på Iraks problemer er ikke en rask amerikansk militær tilbaketrekning, men at FN og de arabiske land blir mer involvert. Dette sa den latinske erkebiskopen av Bagdad, Jean Benjamin Sleiman, i et intervju med det italienske misjonsnyhetsbyrået Misna den 6. desember, da han besøkte Verona i Nord-Italia. En plutselig tilbaketrekning av amerikanske og allierte styrker «ville være en svært uansvarlig handling», sa han. «Verken amerikanerne eller deres allierte bør forlate landet. Det ville innebære å gå fra anarki til kaos». Han sa at det ville bli husket lenge dersom vestmaktene rett og slett skapte et nytt kriseområde i Midt-Østen for deretter bare å gå sin vei.

«Dersom FN behandler Iraks problemer med det internasjonale samfunn inklusive araberlandene i ryggen, ville de bli en kraft som alle måtte anerkjenne. Også de fleste irakere ville gi dem sin støtte», sa erkebiskop Sleiman. Han sa at det i ettertid er lett å se at det var et feilgrep å oppløse den irakiske hæren med sine 400.000 mann rett etter at de større kamphandlingene sluttet i april. Dermed ble en sikkerhetsstruktur fjernet i landet uten at en ny ble satt i stedet. Disse soldatene er nå spredt rundt om i landet, mange av dem uten arbeid, og mange kan ha sluttet seg til geriljastyrker, sa han.

Den libanesiskfødte karmelitten Jean Benjamin Sleiman har ledet de 2.500 katolikkene i det latinske erkebispedømmet Bagdad siden 2001. Det finnes også et kaldeisk-katolsk erkebispedømme i byen (145.000 registrerte medlemmer i 2002), og dessuten et syrisk-katolsk (25.000 medlemmer) og et armensk-katolsk (2.000 medlemmer).

Erkebiskop Sleiman beskriver den væpnede opposisjon slik: «Det er dem som kalles 'Saddams tilhengere'. Det finnes militante fundamentalistiske tendenser både blant sunnier og sjiaer. Sannsynligvis er det også styrker som kommer fra andre land, og som er svært profesjonelle, noe man kan se av angrepenes økende kompleksitet og organisering. Sannsynligvis har Al-Quaida kommet seg inn i landet, og det kan være land som gjerne ser at amerikanerne drukner i den varme ørkensanden».

Dessuten er det et annet element som forstyrrer den allerede anstrengte sameksistensen mellom utlendinger og irakere: «De siste månedene har det kommet amerikanske religiøse organisasjoner i Irak, som jeg ikke ønsker å karakterisere som `sekter'. De erklærer åpent blant befolkningen at de er i Irak for å omvende muslimer. Disse gruppene utgjør en genuin provokasjon for muslimer, og vi blir ikke forbauset om noen muslimer reagerer aggressivt», sa erkebiskopen.

Zenit 9. desember, Catholic News Service 8. desember og Misna 6. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (ct/pe)
9. desember 2003