Befolkningen i sjokk etter massakre på tamilsk familie

 Se også:

Den siste massakren på en tamilsk familie nord i Sri Lanka, har kastet befolkningen ut i en ny terrorbølge. En snekker, hans kone og to barn på seks og ni år ble drept den 8. juni i Thomaspuri. Myndighetene og de Tamilske Tigrene kommer med gjensidige beskyldninger.

AsiaNews har vært i kontakt med sogneprest Avithappar i menigheten Vankalai. Han forteller om redsel og indignasjon i befolkningen etter den siste voldshandlingen. Ingen tør å snakke åpent om redselen, for de frykter hevnaksjoner.

Flere tusen deltok da de fire familiemedlemmene ble gravlagt to dager etter udåden. For en del år siden flyktet den samme familien fra Tamil Nadu i India, for å komme i sikkerhet på Sri Lanka. Slik gikk det ikke.

Så langt ser det ikke ut til at det har vært øyenvitner til stede. En del av befolkningen beskylder imidlertid hæren, som har tatt kontroll over området, for udåden. Noen forteller at de så soldater i nærheten der drapene fant sted. De samme soldatene, som siden en av deres egne ble drept av en mine har herjet i området, har ført til at mange har søkt tilflukt i St. Anna-kirken.

Fredsforhandlingene i Oslo brøt sammen den 8. juni, da representanter for Tamil-tigrene nektet å møte en regjeringsdelegasjon. Tamil-tigrene sier at de holder fast ved våpenhvilen fra 2002, som ble oppnådd ved hjelp av Norges megling, men som siden er brutt sammen.

I løpet av to årtier har ca. 64.000 mennesker mistet livet i borgerkrigen mellom den singalesisk-dominerte regjeringen i Colombo og Tamil-tigrene nord i landet.

Det var både singalesere og tamiler på Sri Lanka før kolonitiden. Da landet ble selvstendig i 1948, oppsto det spenninger mellom dem, noe som førte til krav om en selvstendig tamilsk stat. Den økende diskriminering av tamilene ble møtt med politisk vold først i 1975. Tamil-tigrene er en av flere grupper som vokste frem gjennom denne voldsomme kampen.

Pater Avithappar forteller AsiaNews at han er meget engstelig for den fastlåste situasjonen og trygler om en snarlig løsning. Til nå har ingen av de stridende partene villet gi noen garanti for sikkerheten i området.

AsiaNews (14. juni 2006)

av Webmaster publisert 14.06.2006, sist endret 14.06.2006 - 11:30