Vatikanet bekrefter pavebesøk i helligdommen for "Veronikas svetteduk"

 Se også:

Den 1. september skal pave Benedikt XVI besøke et valfartssted på italias østkyst, der man oppbevarer det som i følge tradisjonen er "Veronikas svetteduk" - den hun tørket Jesu ansikt med. Vatikanets pressekontor bekreftet den 19. august at paven skal besøke "Det hellige ansikts helligdom" i Mannoppello nær Pescara.

Vatikanet gir ingen detaljer om programmet for besøket, men i følge ANSA skal Benedikt XVI lande med helikopter i Manoppello kl. 09.45 og tas imot av helligdommens kapucinermunker og erkebiskopen av Chieti, Bruno Forte, som er en av Italias mest populære moderne teologer og en god venn av paven, som for øvrig bispeviet ham for to år siden.

I kirken skal paven tilbe Alterets Sakrament og be foran relikviet, og etter dette skal erkebiskop Forte og pave Benedikt holde hver sin tale. Deretter flyr paven tilbake til Roma ved halv fire-tiden.

Det var i år 1506 at svetteduken ble ført til Mannoppello. Inntil da ble den oppbevart i Peterskirken, der pilegrimene i senmiddelalderen skal ha vært like opptatt av å verne om "Veronikas svetteduk" som apostelen Peters grav. Etter å ha blitt bevart i privat eie, ble relikviet i 1638 gitt til kapucinermunkene, som i dag tar hånd om den.

Forskere, som den tyske jesuitten og kunsthistorikeren Heinrich Pfeiffer, er overbevist om at tvededuken i Mannoppello er den samme som ble oppbevart i Peterskirken og om at dens ansikt helt og holdent stemmer med ansiktet på linkledet i Torino. Kapucinermunkene vil ikke ta stilling til om relikvien er ekte eller ikke.

-Men bildet er så spesielt at det berører oss, sier p. Emilio til ANSA.

Vatikanradioen (21. august 2006)

av Webmaster publisert 21.08.2006, sist endret 21.08.2006 - 15:40