Biskop Kazimierz Nycz utnevnt til erkebiskop av Warszawa

 Se også:

Vatikanets pressekontor offentliggjorde lørdag den 3. mars at pave Benedikt XVI har utnevnt biskop Kazimierz Nycz av Koszalin-Kolobrzeg til erkebiskop av Warszawa, og Vatikanradioen rapporterer at de troende reagerte med "glede og lettelse" på utnevnelsen. Formelt sett overtar han etter erkebiskop Stanislaw Wielgus, som fratrådte embetet i januar, samme dag som han skulle innsettes - etter at han innrømmet å ha samarbeidet med det hemmelige politi under kommunistregimet.

I et intervju med Vatikanradioen den 4. mars forklarer erkebiskop Nycz at han helt siden han ble utnevnt til biskop av Koszalin har vært "overbevist om at det er nødvendig å granske hele fortiden, både min og andre presters - og hele Kirkens." "Kirken i Polen har en heroisk fortid," sa han. "Denne sannheten må ikke viskes ut, selv om det under perioden med kommunistterror, med politikontroll og regimestyrt eliminering av mennesker, var en gruppe prester som ikke mestret utfordringene." "Jeg har den enkle overbevisning at dette er en prøvelse vi må reise oss fra med rak rygg."

Kazimierz Nycz ble født den 1. februar 1950 i Stara Wies og ble presteviet den 20. mai 1973 i erkebispdømmet Krakow, som da var ledet av kardinal Karol Wojtyla. Han tok doktorgrad ved det katolske universitetet i Lublin i 1987 og ble deretter utnevnt til viserektor ved Krakows hovedseminar. I 1988 ble han av pave Johannes Paul II utnevnt til hjelpebiskop av Krakow og den 9. juni 2004 til biskop av Koszalin-Kolobrzeg. Siden 1999 har han ledet bispekonferansens kommisjon for katolsk utdannelse, og siden desember 2004 har han sittet i bispekonferansens permanente råd.

Zenit, 4. mars 2007; o: kd (5. mars 2007)

av Webmaster publisert 05.03.2007, sist endret 05.03.2007 - 15:47