Paven aksepterer avskjedssøknad fra erkebiskop Wielgus

Pave Benedikt XVI har akseptert avskjedssøknaden fra Warszawas erkebiskop Stanislaw Wielgus, etter at han har vedgått å ha samarbeidet med Polens hemmelige politi under kommunisttiden.

I en erklæring fra Den Hellige Stol den 7. januar, sier det apostoliske nuntiatur i Polen at Warszawas nye erkebiskop har presentert sin "avskjedssøknad fra sin kanoniske tjeneste" for pave Benedikt. Erkebiskopen skulle etter planen overta embedet som erkebiskop av Warszawa samme dag.

"Den Hellige Far har akseptert avskjedssøknaden fra erkebiskop Stanislaw Wielgus og har utnevnt Hans Eminense kardinal Jozef Glemp, primat for Polen, til apostolisk administrator for erkebispedømmet Warszawa inntil videre," heter det i erklæringen fra erkebiskop Jozef Kowalczyk, apostolisk nuntius til Polen.

Erkebiskop Wielgus (67) har i en uttalelse vedgått at han i sin ungdom samarbeidet med det hemmelige politi. Innrømmelsen kom etter at Polens historiske kommisjon fredag den 6. januar kunngjorde bevis for at den da unge presten samarbeidet med de hemmelige tjenestene og ministeriet for indre anliggender.

Kommisjonen presiserte at det på bakgrunn av analyser av dokumentene fra Instituttet for nasjonalt minne "ikke kan bevises at dette samarbeidet fikk konsekvenser for personer eller institusjoner." Uansett har episkopatet definert denne typen samarbeid som ulovlig.

En smertens tid

I en uttalelse den 7. januar fra Vatikanets pressetalsmann p. Federico Lombardi, heter det:

"Erkebiskop Wielgus vandel fra de siste årene av Polens kommunistregime har svekket hans autoritet på en alvorlig måte, også overfor de troende."

"Derfor, til tross for hans ydmyke og rørende bønn om tilgivelse, synes avskjedssøknaden fra Warszawas erkebispesete og Den Hellige Fars raske aksept å være en riktig løsning på den forvirrende situasjonen som har oppstått i landet."

Vatikanets pressetalsmann la til:

"Dette er en stor smertens tid for en Kirke som vi alle skylder meget og som vi elsker, som har gitt oss store hyrder som kardinal Stefan Wyszybnski og fremfor alt pave Johannes Paul II."

"Den universelle Kirke må føle en åndelig sympati for Kirken i Polen og støtte henne gjennom bønn og oppmuntring, slik at hun raskt gjenreiser sin storhet."

"En merkelig allianse"

P. Lombardi fortsatte:

"På same tid er det på sin plass å bemerke at saken med erkebiskop Wielgus ikke er det første og antagelig ikke vil bli det siste angrepet på kirkelige personligheter i lys av dokumentasjonen på det tidligere regimes tjenester."

"Det fines et enormt materiale, og i bestrebelsene på å analysere verdien av dette og å trekke sanne konklusjoner, må vi ikke glemme at det er produsert av tjenestemenn i et undertrykkende og utpressende regime."

Pressetalsmannen fortsatte:

"Etter så mange år med kommunistregime, og vi ikke lenger har den store og urokkelige pave Johannes Paul II blant oss, synes ikke den bølgen av angrep vi nå opplever mot Den katolske kirke i Polen å være en oppriktig etterforskning for gjennomsiktighet og sannhet, men heller en merkelig allianse mellom fortidens forfølgere og andre motstandere, en hevn fra de som i fortiden har forfulgt og forkastet troen og det polske folks tørste etter frihet."

P. Lombardi forklarte at de troende må være trofaste mot sannheten:

"Sannheten vil gjøre dere fri, sier Kristus. Kirken er ikke redd for sannheten, og for å være trofaste mot Herren må hennes medlemmer kunne erkjenne sine egne feil."

"Vi håper at Kirken i Polen vil kunne leve med og modig og klart overvinne denne vanskelige tiden, slik at hun kan være i stand til å fortsatt gi sitt verdifulle og ekstraordinære bidrag til troens og evangeliets vekst for den europeiske og universelle Kirke."

Zenit (8. januar 2007)

av Webmaster publisert 08.01.2007, sist endret 08.01.2007 - 14:26