Myndighetene vil minske spenningen med katolikkene

 Se også:

En delegasjon fra vietnamesiske myndigheter har besøkt erkebiskop Joseph Ngo Quang Kiet av Hanoi og skal ifølge rapportene håpe på å minske spenningen som har oppstått i forbindelse med en disputt om kirkelig eiendom.

Ngo Thi Thanh Hang, visefomann i Folkets Komité i Hanoi, ledet delegasjonen som kom på et overraskende besøk til erkebiskopen. Delegasjonen hevdet at de kun ønsket å overbringe lykkeønskninger i forbindelse med det vietnamesiske nyttår, "Tet", men dette feires ikke før den 7. februar.

Ngo, som provoserte lokale katolikker da hun i en uttalelse den 14. januar anklaget erkebiskopen for å "bruke religionsfriheten til å provosere frem protester mot regjeringen" og med det "ødelegge forholdet mellom Vietnam og Vatikanet," har ikke trukket tilbake anklagene eller kommet med en unnskyldning. Hun trakk heller ikke tilbake hintene om at myndighetene kan komme til å slå hard ned på demonstrantene som de siste par månedene har vært samlet foran det tidligere kontoret til den apostoliske nuntius i Hanoi. Besøket på erkebiskopens kontor anses imidlertid som en forsonende gest.

En kilde fra erkebiskopens residens rapporterer at man i møte med delegasjonen fra myndighetene ikke snakket om eiendomsdisputten. Kardinal Paul Joseph Pham Dình Tung, emeritert erkebiskop av Hanoi, og p. John Lê Trong Cung, som offentlig gikk hardt ut mot Ngos tidligere anklager, deltok også på møtet.

Lokale myndigheter publiserte i etterkant en uttalelse som anerkjenner "bidraget fra erkebiskop Joseph Ngo og det katolske fellesskapet til de felles anliggender fred, likhet, fremskritt og utvikling." Selv om ordlyden i stor grad er en gjentagelse av tidligere års uttalelser fra myndighetene, står den sterkt i kontrast til det truende språket representanter for myndighetene brukte kun få dager før.

Den store spenningen mellom katolikker og myndighetene i landet har oppstått i forbindelse med at katolske aktivister holder offentlige bønnevaker utenfor det tidligere kontoret til den apostoliske nuntius i Hanoi. Hanois politi har hevdet at bønnevigiliene, som begynte i midten av desember, er "illegal aktivitet" som "har forstyrret offentlig ro og orden".

Vigiliene startet etter at erkebiskop Joseph Ngo Quang Kiet av Hanoi fortalte sin kongregasjon at kontorene til den pavelige nuntius i 1959 ble konfiskert av myndighetene. Han oppfordret kongregasjonen til å be for at bygningene ble tilbakelevert til sine rettmessige eiere. Den 18. desember møtte flere tusen katolikker opp til det som er den første offentlige demonstrasjonen av katolikker siden kommunistene kom til makten i 1954. Siden da har katolikkene fortsatt bønnevaken. Den 30. desember besøkte den vietnamesiske statsminister Nguyen Tan Dung området og fikk selv tatt bønnevigilien i øyesyn.

De offentlige protestene tiltok den 10. januar, da rundt 1000 mennesker deltok i en demonstrasjon som i flere timer blokkerte trafikken i Hanoi. Protesten etterfulgte en messe, som ble feiret for å markere 89-årsdagen til kardinal Paul Joseph Pham Dinh Tung.

CWN - Catholic World News (25. januar 2008)

av Webmaster publisert 25.01.2008, sist endret 25.01.2008 - 22:03