Ny Narnia-film skaper kontroverser

Aslan fra Narnia-filmene og skuespilleren Liam Neeson. (Foto: CNA)

 Se også:

Skuespilleren Liam Neeson, stemmen til løven Aslan i den tredje Narnia-filmen, får kritikk etter at han i et intervju sa at Aslan er en Kristuslignende figur som også symboliserer andre åndelige ledere. Dette skriver Daily Telegraph.

Løven Aslan er en gjennomgangsfigur i den svært populære Narnia-serien, skrevet av den britiske forfatteren og apologeten C.S. Lewis. I den første boken ofrer Aslan sitt liv for å redde Narnia, for deretter å gjenoppstå fra de døde.

I forbindelse med den kommende premieren sa Neeson at Aslan symboliserer "en Kristuslignende figur, men for meg symboliserer han også Mohammed, Buddha og alle de store åndelige lederne og profetene gjennom århundrene". - Det er dette Aslan representerer i tillegg til å være en mentor-figur for barn - det er dette han betyr for meg, kommenterte den irske skuespilleren. 58-åringen er selv en praktiserende katolikk som vokste opp i Nord-Irland, og ble i følge Daily Telegraph oppkalt etter sin lokale prest. I fjor samarbeidet han også med amerikanske redemptorister i forbindelse med en meditasjons-CD til fastetiden.

"Politisk korrekthet"

Walter Hooper - Lewis' tidligere sekretær og nåværende eiendomsforvalter - sier at C.S. Lewis ville blitt opprørt over Neesons uttalelser. - Den har på ingen måte noe å gjøre med islam, sier han til Telegraph. - Lewis ville helt enkelt ha benektet det. Han skrev at 'hele Narnia-fortellingen handler om Kristus'. Lewis kunne ikke ha vært klarere, kommenterer Hooper, som mener at Neesons uttalelser reflekterer en politisk korrekthet samt et ønske om å være "veldig multikulturell".

Engelske William Oddie - tidligere redaktør av The Catholic Herald og livslang Narnia-fan - hevder at Neeson har "forrådt Lewis' intensjon og skammelig forvrengt" hele historien. - Aslan etableres helt fra begynnelsen av som en Kristuslignende figur. Jeg kan ikke tro at Liam Neeson er så dum at han ikke vet dette, sier Oddie.

Lewis selv beskrev Aslan som et imaginært svar på spørsmålet: "Hva kunne Kristus blitt til dersom det virkelig fantes en verden som Narnia, og Han valgte å inkarnere seg, dø og stå opp igjen i den verden - som Han faktisk har gjort i vår?"

C.S. Lewis var en del av legendariske "The Inklings" - en slags uformell litterær diskusjonsgruppe av forfattere som møttes jevnlig på puben "The Eagle and Child" i universitetsbyen Oxford. Her pleiet han vennskap med blant annet J.R.R. Tolkien.

Filmen - med den norske tittelen Legenden om Narnia; Reisen til det ytterste hav - har premiere over hele landet 1. juledag. Se trailer på imdb.com.

The Daily Telegraph, CNA; Andreas Dingstad (8. desember 2010)

av Webmaster publisert 08.12.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59