Kardinal Bertone bryter stillheten

- Det mest triste er krenkelsen av Den hellige fars privatliv

Bertone og paven
Kardinal Tarcisio Bertone og Benedikt XVI. Foto: CNS

I sin første offentlige kommentar til dokumentlekkasjene fra Vatikanet, sier kardinal Tarcisio Bertone at Benedikt XVI ikke lar seg unødig bekymre over skandalen.

– Han tillater seg ikke å skremmes av angrepene, heller ikke av den kraftige opphopningen av motvilje, sier statssekretæren til TV-stasjonen RAI.

LES OGSÅ: Vatileaks: Butleren ønsker å samarbeide

Bertone mener likevel at lekkasjene er et angrep på paven.

– Det har til alle tider forekommet instrumentale angrep. Jeg husker for eksempel, gjennom min personlige erfaring i Kirken, Paul VIs tid, som ikke er så lenge siden. Denne gangen virker det imidlertid som om angrepene er mer omhyggelig planlagt, og i blant også rasende, destruktive og organiserte.

– Det som er mest trist med denne hendelsen og situasjonen er krenkelsen av Den hellige fars og hans nærmeste medarbeideres privatliv, sier Bertone, som fremhever at moralen i den pavelige stab allikevel er høy, og at den siste tids hendelser "ikke viser splittelse, men enhet".

Nye lekkasjer. Mange vatikankjennere mener at målet for den såkalte Vatileaks-kampanjen er nettopp Bertone, da flere av dokumentene fremstiller statssekretæren i et dårlig lys. Ingen av lekkasjene har så langt vært uheldige for pave Benedikt.

Kardinalens bruk av ordet "organisert" viser dog at han, som mange andre, tror på teorien om at det står fler enn kun en person bak. Søndag publiserte den italienske storavisen La Repubblica tre nye dokumenter med et anonymt følgebrev, som hevder at det finnes "hundrevis" flere – som snart offentliggjøres dersom paven ikke avskjediger kardinal Bertone og sin personlige sekretær, msgr. Georg Gänswein.

Første avhør. Pave Benedikt XVIs tidligere butler, Paolo Gabriele, har i snart to uker sittet i arresten i Vatikanet mistenkt for tyveri av konfidensielle pavelige dokumenter. Trebarnsfaren, som har delt statsborgerskap mellom Italia og Vatikanet, gjennomførte tirsdag sitt første formelle avhør.

Gabriele risikerer opp til åtte års fengsel dersom han blir funnet skyldig.