Vatikanets sjefsanklager: Kirkens tøffe linje fortsetter

Charles SciclunaI et ferskt intervju med AP sier Vatikanets sjefsanklager for misbrukssaker, msgr. Charles Scicluna, at Vatikanets tøffe linje i disse sakene kommer til å fortsette, selv om han nå fratrer stillingen.

Overraskelsen var stor blant mange da pave Benedikt XVI i oktober utnevnte Scicluna til hjelpebiskop av Malta. Den 53 år gamle malteseren har siden 2002 fungert som troskongregasjonens påtaleadvokat (promotor iustitiae), med ansvar for etterforskning av saker som Kirken vurderer som spesielt graverende forbrytelser – såkalte "delicta graviora": synder mot eukaristien og mot skriftemålets hellighet, og mot det sjette bud utført av geistlige mot en person under 18 år.

LES OGSÅ: - Biskoper må i større grad ansvarliggjøres for håndtering av overgrepssaker

Utnevnelsen i oktober førte selvsagt til spekulasjoner om bakenforliggende årsaker. Ble den respekterte og effektive Scicluna et offer for "vatikanpolitikk"; ble han straffet for å være FOR effektiv og frittalende; eller var utnevnelsen av typen "forfremme for å bli kvitt"?

Scicluna avviser alle disse spekulasjonene, og svarer med at "dersom du ønsker å sette munnkurv på noen, så gjør du han ikke til biskop". Den tøffe linjen som Troskongregasjonen har blitt kjent for under hans ledelse, kommer uansett til å fortsette, hevder han.

– Dette er den rådende politikken. Det er ikke Scicluna. Det er paven. Og dette vil fortsette, sier malteseren, som innsettes som hjelpebiskop av Malta den 24. november.

Det er ennå ikke kjent hvem som blir hans etterfølger som promotor iustitiae i Troskongregasjonen.