Sekretær for pavens G8-gruppe: Mindre makt til Statssekretariatet en mulighet

Kardinalkommisjonen nedsatt av pave Frans vil potensielt kunne redusere makten til statssekretæren, ifølge den italienske biskopen som er utnevnt til gruppens sekretær.

I et intervju med Corriere della Sera sier biskop Marcello Semeraro at enkelte prefekter (ledere) for de ni ulike Vatikankongregasjonene "føler behovet for en mer direkte og jevnlig kontakt med paven". Statssekretariatet har i praksis ført tilsyn med disse kongregasjonene siden den forrige store reformen av Den romerske kurie, under Paul VIs pontifikat.

LES OGSÅ:  Paven oppretter rådgivningsgruppe

Semeraro påpeker at det nå er 50 år siden statssekretæren ble tildelt dette brede administrative mandatet.

— Vi må tilpasse disse strukturene i henhold til Kirkens behov i dag, sier han. På spørsmål om hvorvidt en reform drastisk vil redusere statssekretariatets rolle, svarer den italienske biskopen at denne muligheten "ikke kan ekskluderes".

Ingen representanter fra statssekretariatet var blant de åtte kardinalene som lørdag ble utnevnt til pave Frans' rådgivere i "styringen av den universelle Kirke og utarbeidelsen av en plan for revidering av den apostoliske konstitusjonen om Den romerske kurie, Pastor Bonus".