Spania: Kardinal Rouco åtti år

Madrid, 24.8.2016 (KI/KAP/KNA) – Kardinal Antonio Maria Rouco Varela, tidligere erkebiskop av Madrid i Spania (1994-2014), fyller onsdag den 24. august 2016 åtti år. Dermed mister han stemmeretten ved pavevalg, og antallet stemmeberettigede blant de 211 kardinalene synker til 111.

Kardinalen, som tilhører den konservative fløyen i den spanske kirken, ble fire ganger valgt til president for den spanske bispekonferansen. I 1998 kreerte den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til kardinal. Som den eneste erkebiskop i verden har han to ganger vært vert for Verdensungdomsdagene, først i 1989 som erkebiskop av Santiago de Compostela og deretter i 2011 i Madrid.

Antonio Rouco Varela utøvde under sine tyve år som leder av kirken i hovedstaden Madrid med sine fire millioner katolikker, samt som president for bispekonferansen, betydelig innflytelse på kirkens kurs i Spania og også på bispeutnevnelser. Politisk står han høyrefløyen i det konservative folkepartiet Partido Popular (PP) nær.

Med sitt forsvar for å beskytte den tradisjonelle familien og motstand mot abort, skaffet han seg også fiender. Blant annet ble han i 2014 angrepet av Femen-aktivister, som betraktet ham som en drivende kraft bak en skjerping av den spanske abortloven, som da ble diskutert og i 2015 vedtatt. Under den sosialistiske statsministeren Jose Luis Zapatero (2004-11) hadde Rouco ikke mye innflytelse. Til tross for protester fra kirken ble homoekteskap innført, og abortloven ble kraftig liberalisert med en fullstendig opphevelse av foreldrerettighetene. 

Roucos etterfølger i Madrid i 2014 ble den tidligere erkebiskopen av Valencia, Carlos Osoro Sierra (71), som regnes som «pastoralt orientert». Når hans forgjenger nå mister stemmeretten i pavevalg, regner observatører med at Osoro trolig blir kreert til kardinal i neste konsistorium, for erkebiskopen av den spanske hovedstaden har tradisjonelt vært kardinal. Men pave Frans har ofte brutt med slike tradisjoner og i stedet foretrukket ledere av mindre bispedømmer eller fra Verdenskirkens utkanter når han kreerer kardinaler.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)