Rekord for da Vinci-maleri

Salvator Mundi.jpg

Et maleri av maleren, universalgeniet og katolikken Leonardo da Vinci satte ny rekord denne uken. Kunstverket «Salvator mundi» - Verdens frelser – ble solgt for 450 millioner dollar, rundt 3,7 milliarder kroner. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

«Salvator Mundi» er utført i olje på valnøttre og er et portrett av Jesus Kristus som holder hånden opp i en velsignelse. Det ble malt for Frankrikes kong Ludvig XII en gang mellom 1506 og 1513. Målene er forholdsvis beskjedne: 45 ganger 66 centimeter.

500 år gammelt

Det ble verdens dyreste maleri noensinne da det ble solgt for 450 millioner dollar på auksjon i New York. Bildet, hvis tittel betyr «Verdens frelser», antas av eksperter å være ett av svært få av Da Vincis (1452-1519) verker som har overlevd århundrene siden mesterens død.

Det 500 år gamle bildet var hovedattraksjonen på auksjonen, som ble arrangert av Christie's. Det var ventet at prisen kom til å bli astronomisk. Allerede på forhånd hadde en av dem som sto bak auksjonen garantert at det ville komme bud på minst 100 millioner dollar. Til slutt gikk det altså under hammeren for 450 millioner kroner – eller svimlende 3,7 milliarder kroner etter dagens kurs – etter en heftig budrunde som varte i 18 minutter.

Russisk selger

Salgsprisen er halvannen ganger så høy som den forrige rekorden. Willem de Koonings «Interchange» ble solgt privat for to år siden for rundt 300 millioner dollar.

Det er ikke kjent hvem som har kjøpt maleriet, men selgeren er den russiske forretningsmannen Dmitrij Rybolovlev. Han kjøpte «Salvator Mundi» i 2013 for 127,5 millioner dollar.

 (©NTB)