Fokus på «glemte konflikter»

 

 

td7c670e.jpg

TALE TIL BUDBRINGERNE: I sin årlige tale til de diplomatiske sendebud til Vatikanstaten rettet pave Frans i år søkelyset mot konflikter som har havnet i medieskyggen. Foto: Ettore Ferrari/Pool vie REUTERS 

 

I starten av hvert år møter pave Frans alle sendebud til Den hellige stol, og i denne «talen til diplomatene» pleier paven å gjennomgå verdenssituasjonen sett fra Vatikanet.

Den katolske kirke er tilstede nesten overalt i verden, og ifølge Vatican News, skinte dette igjennom talen til diplomatene; pave Frans rettet spesiell oppmerksomhet mot konflikter som ofte havner i medienes skygge. Paven minnet om land som er sterkt utsatt for terrorisme og vold, slik som Mali, Niger og Nigeria, og land som Kamerun, der økte spenninger går sterkt ut over sivile.

 
Stor forståelse

Sør-Afrikas ambassadør til Den hellige stol, George Johannes, uttrykker i et intervju med Vatican News, stor takknemlighet overfor paven fordi han løfter frem denne type konflikter og viser så stor forståelse for situasjonen på det afrikanske kontinentet. Ifølge ambassadøren er verdensdelen rammet av en ny type «fraksjonering» og splittelse som bryter ned samfunn og fellesskap, og som skaper et stort behov for helbredelse og omsorg.

– Den hellige Far er godt informert om og seg bevisst den vanskelige situasjonen migranter som kommer til Europa flykter fra, sier ambassadør Johannes til Vatican News. Han peker på at de fleste som kommer med båt over Middelhavet er afrikanere og at mistenksomheten fra europeerne er stor.

– Jeg vil ikke bli for politisk, men vi var veldig aksepterende når koloniherrene kom til våre land, og de tok ofte menneskers land og kultur, og tvang på oss deres levemåter … . Mennesker trenger å bli minnet på hvorfra vi kommer. Dagens mennesker flykter fra helt reelle og alvorlige problemer i Afrika, påpeker ambassadøren, som mener pave Frans i sin tale viser at han bryr seg mye om Afrika og dem som flykter fra vanskelige livssituasjoner der.

 
Positive tegn

I talen løftet paven også frem positive tegn i Afrika, som den historiske avtalen mellom Eritrea og Etiopia, Sameksistensavtalen i Sør-Sudan og fremgang for demokratiprosesser, religionsdialog og fredelig samkvem i og mellom land. Han uttrykte en viss uro over situasjonen i Kongo, der resultatet av presidentvalget ennå ikke er godkjent, og påpekte at Afrikas land behøver verdens oppmerksomhet og støtte.

 

Les også saken på Vatican News' norske side