Venezuela: Livreddende næring i et land i krise

Bilde Venezuela Case.jpg

KRISEN I VENEZUELA: Yusmarely Acuña (29), Valentina (7), Grevis (3) og Grendimar  (6), en familie som ble sterkt påvirket av krisen i landet de bor i. Foto: Caritas Internationalis

 

Grendimar (6) var så tynn at du ikke kunne se henne i sengen. Da jeg badet henne var hun bare bein, sier Yusmarely. Trebarnsmoren takker Caritas for at alle barna leker og smiler igjen.

 

Tekst: Ffion Dean og Birgit Vartdal

 

Yusmarely bor sammen med sine tre barn i Tomuso i Venezuela. Økonomisk krise og inflasjon har ødelagt befolkningens kjøpekraft og den unge moren strever med å skaffe nok mat til familien. En pose maismel, for å lage den venezuelanske retten arepa, kan koste så mye som halvparten av en gjennomsnittlig månedslønn på $1,50. Hver eneste dag går prisene opp. Ett kilo egg kan doble seg i pris på bare få dager.

På et tidspunkt ble hennes seks år gamle datter Grendimar så tynn at hun gråt og sov seg gjennom dagen. Matmangelen førte til at midjemålet til hele familien krympet og Yusmarely ble bekymret for sine barns helse.

 

Helsekontroller hos Caritas

Heldigvis var det håp å finne i nærheten. Hver uke arrangerer den lokale Caritas-avdelingen helsekontroller for barn under fem år. Grendimar var over aldersgrensen, men det stoppet ikke Yusmarely fra å ta med henne og tre år gamle Greivis dit for å be om hjelp. Frivillige fra Caritas veide dem, målte omkretsen rundt venstrearmen deres og konkluderte med at de trengte oppfølging med kosttilskudd på grunn av underernæring. De siste månedene har barna forandret seg.

 

Les også:

 

Takker Caritas

– Det Caritas har gjort er utrolig. Jeg blir så glad når jeg ser Grendimar med masse energi. Hver dag veier hun mer. Yusmarely bekymrer seg ikke lenger for at Grendimars klær skal falle av, men hun har en ny bekymring.

– Jeg sier at hun ikke må få større føtter, for hvordan skal vi ha råd til et nytt par sko?

 

200 000 barn risikerer å dø

Krisen i Venezuela har forverret seg drastisk de siste årene. Millioner av mennesker har havnet i bunnløs fattigdom. I fjor undersøkte tre universiteter i Venezuela folkehelsen i landet. Resultatene viste at gjennomsnittsvekten hadde gått ned med elleve kilo i løpet av 2017.

Caritas Venezuela advarer om at så mange som 200 000 barn står i fare for å dø av sult. Med støtte fra Utenriksdepartementet, har Caritas Norge i samarbeid med Caritas Venezuela startet et nødhjelpsprogram for 3 500 barn under fem år og 800 gravide og ammende kvinner.

Med din hjelp kan vi hjelpe enda flere!

 

Ved å støtte årets fasteaksjon, redder du liv.

SMS: Send kodeord nullsult til 2160 (200 kr per sms)

Vipps: 12135, merk betalingen nullsult

Gavekonto: 8200.01.93433

 

Les mer:

Les på polsk