Pave emeritus Benedikt stedt til hvile

 
NTB_7tWrUzOfKtw.jpeg
VAKKER OG VERDIG SEREMONI: Anslagsvis 50 000 mennesker deltok i rekviemmessen på Petersplassen, inkl. 4000 geistlige. Foto: NTB / Reuters / Vatican Media 
 

Pave emeritus Benedikts kiste er nå i Peterskirken, der han skal stedes til hvile i krypten.  Flere titusen deltok i begravelsesseremonien.

 

Tekst: NTB-AP-AFP

 

Kirkeklokker ringte i Vatikanet for den tidligere paven da begravelsen begynte, og da den enkle trekisten kom til Petersplassen tidlig torsdag morgen, applauderte de mange frammøtte. Den enkle, men høytidelige seremonien var en modifisert utgave av ritualet som holdes når en sittende pave dør. Innledningsvis plasserte erkebiskop Georg Gänswein, den tidligere pavens mangeårige sekretær, evangelieboken på kisten.

 

 

NTB_IBIlYC4RuBw.jpeg

VELSIGNER KISTEN: Kardinal Giovanni Battista Re velsigner pave emeritus Benedikt XVIs kiste under rekviemmessen på Petersplassen torsdag 5. januar 2023. Pave Frans presiderte messen og ses bak. Foto: NTB / Reuters, Yara Nardi

 

Pave Frans som ankom i rullestol, presiderte, holdt prekenen og ba de siste overgivelsesbønnene, mens kardinalkollegiets dekanus, Giovanni Battista Re var hovedcelebrant. Requiemmessen ble feiret på latin, med lesninger på spansk og engelsk, og forbønner på tysk, italiensk, arabisk, portugisisk og fransk. Pave Frans ba for Benedikts sjel og prekte over hyrdegjerningen, med indirekte ros av hvordan forgjengeren har svart på kallet, og overgivelse til Faderen som livsprogram. Frans avsluttet prekenen med å si: – Benedikt, du brudgommens trofaste venn, må din glede være fullkommen når du endelig og for alltid hører hans stemme! Etter de siste bønnene sprinklet kardinal Re kisten med vievann til minne om dåpen, og incenserte med røkelse. Etter at koret hadde sunger In Paradisum og Magnificat, ble kisten båret inn i Peterskirken hvor gravlegges i krypten. 

Den tidligere pavens kiste er nå inne i Peterskirken, der han skal gravlegges i krypten. Der lå også pave Johannes Paul den 2. frem til han ble erklært helgen.

 
 
NTB__iQXMrSx1Uk.jpeg
STEDT TIL HVILE: Pave emeritus Benedikts forseglede kiste plasseres i Den hellige krypt i Peterskirken etter rekviemmessen. Foto: NTB / Reuters / Vatican Media 
 
«Umiddelbar helgendom»
Pave Benedikt den 16., med det borgerlige navnet Joseph Ratzinger, døde på nyttårsaften, 95 år gammel. Han skrev historie flere ganger i sin gjerning: Han var den første tyske paven på 1000 år da han ble valgt i 2005, og den første som trakk seg på 600 år i 2013. Før sin død hadde han uttrykt ønske om en enkel begravelse.
 

Nær 200 000 tok farvel mens Benedikt lå på paradeseng i tre dager, tillegg møtte 50 000 opp til seremonien, ifølge Vatikanet. Mange var allerede på plass før gravferden begynte kl. 9.30. Blant dem var en lang rekke troende fra den tyske delstaten Bayern, der Benedikt opprinnelig kommer fra. Et korps fra brannvesenet i bygda Unterpfaffenhofen spilte den bayerske nasjonalsangen mens kisten var på vei inn i Peterskirken.

Enkelte av de sørgende ropte «Santo subito,» som betyr «umiddelbar helgendom» på italiensk. Dette ropet kom også under begravelsen til Benedikts forgjenger, Johannes Paul, i 2005. Han ble også helgenerklært av Benedikt.

 

NTB_087TcAu-Zwc.jpg

PROMINENTE GJESTER: Litauens president Gitanas Nauseda, Spanias tidligere dronning Sofia, Belgias dronning Mathilde og kong Philippe, Italias statsminister Giorgia Meloni og Italias president Sergio Mattarella er blant de offisielle og prominente gjestene som deltok i pave emeritus Benedikts begravelse på Petersplassen torsdag 5. januar 2023. Foto: NTB / Reuters, Guglielmo Mangiapane

 

Mange ledere på plass

Ettersom Benedikt hadde abdisert, var han ikke lenger statsoverhode. Tyskland og Italia sendte likevel offisielle delegasjoner til begravelsen, mens andre statsledere deltok som privatpersoner. I tillegg var mer enn 4000 geistlige på plass, deriblant kardinal Joseph Zen, som egentlig sitter i fengsel i Kina. Han fikk spesiell dispensasjon for å reise til Vatikanet for å ta farvel med Benedikt.

Portugal har erklært nasjonal sørgedag torsdag. I Italia vaiet flaggene på halv stang, mens i Benedikts hjemland Tyskland ringte kirkeklokkene på slaget 11.

Det blir også første gang siden 1800-tallet at en levende pave leder en begravelsesseremoni for en annen pave. I 1802 ledet pave Pius den 7. begravelsesseremonien for Pius den 6., som døde i eksil i Frankrike.

(©NTB) 

 

Foto: NTB / Reuters, Leah Millis

Biden hylder pave BenediktNTB_XSrL1duJNHw.jpg

– Han vil bli husket som en stor teolog med en livslang hengivenhet overfor kirken, ledsaget av hans prinsipper og tro, sier Biden i en uttalelse.

Presidenten minnes sitt besøk hos pave Benedikt i Vatikanet i 2011 og sier han for alltid vil huske «hans sjenerøsitet og velkomst».

Biden er den andre amerikanske presidenten i USAs historie som er katolikk. Den første var John F. Kennedy.

Pave emeritus Benedikt døde lørdag 31. januar 2023, 95 år gammel.

(©NTB)

 

 

Se rekviemmessen for pave emeritus Benedikt XVI med engelske kommentarer: 

 

Les også:

 

NTB_OI8ToNm18V4.jpg