Pave Frans ankommer Sør-Sudan på «økumenisk pilegrimsreise»

 

NTB_6-UY1D9s2-Y.jpg

ØKUMENISK TRIO: Sør-Sudans president Salva Kiir Mayardit (hatt) tok fredag ettermiddag imot pave Frans, erkebiskop Justin Welby av Canterbury (t.v.) og moderator av generalforsamlingen i Den skotske kirke Ian Greenshields (t.h). Foto: NTB / Reuters, Yara Nardi

 

Etter å ha tatt farvel med Den demokratiske republikken Kongo, landet pave Frans' fly i Juba fredag ettermiddag. Paven skal legge ut på sin etterlengtede «økumeniske pilegrimsreise» for fred i Sør-Sudan sammen med erkebiskopen av Canterbury Justin Welby og moderatoren for The Church of Scotlands generalforsamling Iain Greenshields.

 

Tekst: Deborah Castellano Lubov, Vatican News

 

Pave Frans har ankommet Sør-Sudan, der han legger ut på en økumenisk pilegrimsreise.

Pavens fly landet på Juba internasjonale lufthavn klokken 14.45 lokal tid. Flyet, med Den hellige far og mer enn 70 journalister, tok av fra N'djili International Airport utenfor DRCs hovedstad Kinshasa kl. 10.39 lokal tid.

Pavens farvel med Den demokratiske republikken Kongo markerte slutten på den første etappen av hans 40. apostoliske reise til utlandet og hans femte reise til Afrika.

Pave Frans besøkte DRC fra 31. januar til 3. februar, og fulgte i fotsporene til Den hellige pave Johannes Paul II, som besøkte landet i 1980 og 1985.

 

NTB_jw5DqFMYXdg.jpg

VARM VELKOMST: Sør-Sudan har forberedt pavens etterlengtede besøk i lang tid. Ger passerer en mann forbi et murmaleri av pave Frans på en vegg i hovedstaden Juba. Foto: NTB / Reuters, Thomas Mukoya

 

Etterlengtet økumenisk pilegrimsreise

Paven vil tilbringe tre dager i Sør-Sudan på en økumenisk pilegrimsreise for fred med erkebiskopen av Canterbury og moderatoren for Church of Scotlands generalforsamling.

I årevis har pave Frans uttrykt sitt sterke ønske om å reise til det overveiende kristne Sør-Sudan, men den ustabile situasjonen i landet, sammen med pandemien, har til nå gjort det umulig for ham å reise.

I april 2019 var paven vertskap for en åndelig retrett i Vatikanet for de politiske og kirkelige lederne i Sør-Sudan. Under oppholdet i Casa Santa Marta knelte han ned for føttene deres og ba dem om å arbeide for fred og være verdige ledere for sitt folk.

 

Se høydepunktene fra pavens første dag i Juba: 

 

Nærhet til folket

Den hellige far vil bo i landets hovedstad Juba, der han vil gjennomføre møter med kirker og sivile grupper, inkludert flere internt fordrevne flyktninger.

Etter en messe for landets troende søndag morgen, reiser pave Frans tilbake til til Roma.

Når denne apostoliske reisen er over på søndag, vil paven ha besøkt 60 land iløpet av sitt pontifikat.

 

Pavens omsorg for Afrika

Dette besøket markerer Den hellige fars femte apostoliske reise til det afrikanske kontinentet.

I 2015 dro han til Kenya, Uganda og Den sentralafrikanske republikk, og i 2017 besøkte han Egypt. Så, i mars 2019, foretok han en apostolisk reise til Marokko, og senere samme år til Mosambik, Madagaskar og Mauritius i september 2019.

Paven ble tvunget til å utsette dette besøket til DRC og Sør-Sudan, opprinnelig planlagt til juli 2022, på grunn av intense knesmerter. Da sendte pave Frans kardinal Pietro Parolin, Vatikanets utenriksminister, til begge land på sine vegne. Parolin uttrykte pavens skuffelse over å ha vært ute av stand til å gjøre besøket, samt hans store ønske om å reise til begge nasjoner så snart som mulig.

 

Se avskjedsseremonien i Kinshasa: 

 

Les mer om pavens Afrika-reise: