Pavens utendørsmesse i Kinshasa: Manet til forsoning i Kongo

 

  

Pave Frans holdt onsdag friluftsmesse i Kongos hovedstad Kinshasa, der det anslås at over 1 million mennesker var møtt fram for å høre hans bønn om forsoning.

 

Tekst: NTB-AFP-Reuters

 

Øst-Kongo har i flere tiår vært herjet av krig og konflikt, og dette er et sentralt tema under pavens besøk i landet.

Under en stor friluftsmesse, som ble holdt på N'dolo-flyplassen i utkanten av hovedstaden Kinshasa onsdag 1. februar, oppfordret pave Frans kristne til å legge ned våpnene, og han manet samtidig til tilgivelse og forsoning.

Det er ikke det samme som å lukke øynene for det som har skjedd, la han til.

Paven høstet stor jubel fra den enorme folkemengden da han åpnet utendørsmessen på lingala, ett av de fire offisielle språkene i Kongo.

 

NTB_tfiHoKrS9Jc.jpg

PYNTET FOR PAVEN: Nærmere halvparten av Kongos over 100 millioner innbyggere er katolikker, og mange var møtt fram da pave Frans feiret utendørsmesse i Kinshasa onsdag. Foto: AP / NTB 

 
Gammel konflikt
Øst-Kongo har vært herjet av konflikt siden Rwandas tidligere regjeringshær og hutumilits gjennomførte folkemordet på tutsier og moderate hutuer i 1994. De skyldige i folkemordet ble drevet over grensen til Kongo av tutsigerilja, der den Rwanda-støttede M23-militsen den siste tiden har vært på frammarsj. Rundt 120 andre militser og opprørsgrupper er også aktive i Øst-Kongo, der de kjemper om rike mineralforekomster og andre ressurser.
 
 
NTB_Kgr85YHornc.jpg
MILLIONFEIRING: Over 1 million mennesker var onsdag møtt fram for å høre budskapet til pave Frans under en utendørsmesse i Kongos hovedstad Kinshasa onsdag. Foto: AP / NTB
 
Flest katolikker

Det er femte gang pave Frans besøker afrikanske land siden han overtok som overhode for Den katolske kirke for ti år siden, og Kongo er det landet i Afrika med flest katolikker.

Nærmere halvparten av Kongos 105 millioner innbyggere er katolikker, og landet har mer enn 6000 katolske prester, 10 000 nonner og 4000 prestestudenter.

Etter planen skulle pavens besøk i landet ha funnet sted i juli i fjor, men ble utsatt som følge av 86-åringens problemer med knærne. Han skulle etter planen også ha besøkt byen Goma øst i Kongo, men det ble avlyst som følge av den blodige konflikten i området.

5,7 millioner mennesker er ifølge FN drevet på flukt i Nord-Kivu, og pave Frans møtte under besøket i Kinshasa en delegasjon med utsendinger fra det konfliktherjede området.

 
NTB_inVGpMoZyfY.jpg

STADIG FLERE: Den katolske kirke får imidlertid stadig flere medlemmer i Afrika, og aller flest er det i Kongo, som denne uken blir besøkt av pave Frans. Her forbereder noen av landets 6000 prester seg på å feire messen sammen med pave Frans onsdag 1. februar. Foto: AP / NTB 

 

Sør-Sudan

Kinshasa er første stopp på pavens Afrika-reise, som også vil bringe ham til Sør-Sudan, en ung nasjon preget av voldelig konflikt og dyp fattigdom.

Hjelpeorganisasjoner håper pavens besøk i Kongo og Sør-Sudan vil bringe nytt søkelys på to av verdens mest glemte konflikter og de humanitære krisene disse har bidratt til, og som nå har kommet i skyggen av krigen i Ukraina.

– Ja visst, Afrika preges av uro, men lider også under en invasjon av utbyttere, sa pave Frans i et intervju før besøket.

Den katolske kirke får imidlertid stadig flere medlemmer i Afrika og kan ha mye å lære av kontinentet og dets innbyggere, fortsatte han.

– Vi må lytte til deres kultur og ha dialog, sa han.

 

Se utendørsmessen fra Kinshasa:

 

Les mer om pavens Afrika-reise: