Program for olsokfeiring 2023 i St. Olav domkirke, Oslo: Bli med og feir Hellig Olav!

 Se årets program nederst i saken

IMG_1495.jpeg

INVITERER: Biskop Bernt Eidsvig (t.x.) og menighetssekretær Ketil Åsatun inviterer til olsokfeiring 29. juli. – Jeg håper mange finner veien til domkirken på olsokdagen 2023, sier biskopen, som gleder seg til kirkeårets norske høydepunkt. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Biskop Bernt og St. Olav domkirkemenighet ønsker alle troende velkommen til feiring av Hellig Olav i St. Olav domkirke, Oslo, lørdag 29. juli.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

PONTIFIKALMESSE MED VELSIGNELSE: Biskop Bernt feirer
olsokmessen i St. Olav domkirke 29. juli 2022. Han gleder seg til å feire
messen også i år. Velkommen! Foto: Katolsk.no, Petter T. Stocke-Nicolaisen

IMG_5358.jpegBiskop og menighet har samarbeidet tett om årets program for feiring av Norges nasjonalhelgen og evige konge.

– Jeg har alltid hatt et tett og nært forhold til Hellig Olav. Jeg satte stor pris på mine mange år som administrator av Trondheim stift. Da etablerte vi den Den nasjonale olsokfeiring, som tok feiringen med til Stiklestad, stedet for hans martyrium, der nederlag ble vendt til seier, sier biskop Bernt, som savner å kunne delta i feiringen i kongens egen by.

– Nå gleder jeg meg likevel til å feire ham her, i en kirke som også bærer hans navn – og har gjort det siden 1856. Det er sagt at olsok er Norges egentlige nasjonaldag, og det er mye sant i det: Vi feirer den mest betydningsfulle mann i vår norske historie – på ham er nasjonen bygget, så å si. Det er en dag, en person og en helgen som er vel verdt å hedre, og jeg håper mange finner veien til domkirken 29. juli, sier biskopen og siterer Bjørnsons store Olavs-tale på Ilevolden, Trondheim, 29. juli 1897:

– ‘Han var landets vern, dets fane, dets lov, dets høyeste ærestinde […] Olav den Helliges land uten Olav, det måtte for de fleste være som landet var bestemt til å dø. Hjertet var skåret ut av det.’

For biskop Bernt er olsok også en forberedelse til en annen Olavs-høytid, nemlig Minnedagen for Olavs omvendelse og dåp 16. oktober. Den feires ved Olavsalteret i San Carlo al Corso-kirken i Roma:

– Å møte Olav, Norges evige konge, i Den evige stad, er en mektig opplevelse, ikke bare for meg, men de hundrevis av norske pilegrimer som deltar i den økumeniske festmessen. Det vitner om Olavs posisjon og stadige relevans, både for katolikker og lutheranere, sier biskopen, som selv innstiftet minnedagen i 2007.

 

 

Minneparken_Olavsklosteret1 2.jpg

BLI MED TIL MIDDELALDEREN: Olavsklosteret i Oslo var et dominikanerkloster viet til Olav den hellige. Det ble grunnlagt i 1239, som ordenens første kloster i Norge, og oppløst ved reformasjonen i 1537. Deler av klosteret er bevart i Oslo bispegård (St. Hallvards plass 3), som ble reist i det nedlagte klosteret. Oslo-guide Mari A. Lunde tar oss med inn i bispegårdens førsteetasje og viser oss den gamle Olavskirkens (klosterkirkens) sakristi. Foto: lokalhistoriewiki.no, Helge Høifødt

 

Gleder seg

Årets olsokprogram i domkirken begynner allerede kl. 12 med omvisning i den katolske middelalder, det vil si en guidet tur i hovedstadens Middelalderpark. Omvisningene kl. 12. og 13.30 er fullbooket. Ekstraomvisning er satt opp kl. 9.30.

– Jeg deltok nylig på Mari Lundes omvisning – og lærte mye, sier St. Olav domkirkemenighets menighetssekretær Ketil Åsatun.

Lunde er Oslo-guide og katolikk og forteller om det katolske hverdags- og trosliv på en måte som gjør at man kan leve seg inn i hvordan det måtte vært å vandre rundt i Gamlebyen for flere hundre år siden.

– Det er virkelig verdt å få med seg denne omvisningen. Det koster 100 kroner å delta, men pengene går til et godt formål: Domkirkens nye orgel, forteller Ketil.

Meld deg på via dette skjemaet https://rb.gy/xqq5y. Du betaler for deltagelsen via Vipps-nummer 522 466 eller bankkontonummer 3000 57 18380. Merk betalingen «Olsok-omvisning».

Kl. 16.00 feirer biskop Bernt olsokmesse i domkirken.

– Det er en nydelig messe. Det gjør alltid inntrykk når olavsarmen løftes opp og biskopen velsigner menigheten. Det er ett av årets liturgiske høydepunkter for meg, sier Ketil.

Han ser også frem til førsteamanuensis Alf Tore Hommedals foredrag i Menighetssalen kl. 17.00

– Jeg er glad for at vi nå har etablert en tradisjon for et eget olavsforedrag på olsokdagen. I 2022 holdt biskopen det selv; det var givende, og jeg lærte mye nytt. Tilbakemeldingene fra publikum var gode, og jeg tror mange med meg er spent på årets tema: «St. Olav og St. Sunniva. Ein helgenkonge og ei helgendronning», sier Ketil.

Etter foredrag blir det servering av vietnamesisk sommermat før vi igjen vender tilbake til kirkerommet og liturgien: Vesper med søstrene ved Katarinahjemmet og brødrene ved St. Dominikus kloster.

– Det blir en vakker og verdig avslutning på en viktig dag i kirkeåret, sier Ketil, som ønsker alle hjertelig velkommen til årets olsokfeiring.

–  Jeg er sikker på at dette blir en dag som er verdt å få med seg, så jeg håper at så mange som mulig kommer til kirken for å feire Hellig Olav, lære noe nytt – og å hygge seg med god mat i godt selskap.

 

NB! Omvisningene i Middelalderbyen kl. 12. og 13.30 er fullbooket. Ekstraomvisning er satt opp kl. 9.30. 

Olsok_2023.jpg

 

Se intervju med biskop Bernt og menighetssekretær Ketil Åsatun: 

 

Les mer om olsok og Hellig Olav