Den salige Aymard av Cluny ( -965)

Minnedag: 5. oktober

Den salige Aymard etterfulgte den hellige Odo og ble den tredje abbed av Cluny i 942.

Klosteret Cluny ved Mâcon i Burgund nordvest for Lyon ble grunnlagt i 910 av Vilhelm av Aquitania og begynte sitt liv som et reformert, men temmelig ukjent kloster. Det fulgte Benedikts regel med en strenghet som var uvanlig på den tiden. Få ville ha spådd dets raske vekst til å bli det viktigste klosteret i Europa. Klosteret ble senteret for reformen og den åndelige fornyelsen av det vestlige munkevesenet på 1000- og 1100-tallet.

Aymard fortsatte sin forgjengers arbeid. Men etter omkring ti år som abbed ble Aymard blind, og i 954 valgte han den hellige Majolus til hjelpeabbed. I resten av sitt liv var han for alle et eksempel på enestående tilbaketrukkethet. Han døde i 965 og Majolus ble selv abbed meget mot sin vilje.

Aymards minnedag er 5. oktober. Mange skribenter kaller ham hellig.

Da den romerske kalenderen ble reorganisert i 1968, ble det etablert en minnedag den 29. april som en felles minnedag for de syv hellige og salige abbeder som har ledet det innflytelsesrike klosteret Cluny. De har alle fremdeles sine individuelle minnedager i tillegg til denne fellesfesten. De seks andre er: De hellige Berno, Odo, Majolus, Odilo og Hugo og den salige Peter den Ærverdige.

av Webmaster publisert 07.08.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:53