Den hellige Gerontius av Cervia ( -502)

Minnedag: 9. mai

Den hellige Gerontius (it: Geronzio) ble født på 400-tallet. Vi vet svært lite om ham, men han er den første kjente biskop av Cervia (Phicoclé, Ficoclum, Ficole) i provinsen Ravenna i Italia. Han deltok i mai 502 på den såkalte Palmesynoden som ble holdt i Roma for å behandle anklager som var rettet mot den hellige pave Symmachus (498-514).

Da han var på vei hjem sammen med biskop Viticanus av Cagli, ble han overfalt av banditter på Via Flavia i Cagli ved Ancona og myrdet. Legenden sier at gjerningsmennene var «ugudelige menn» eller kjettere, kanskje gotere, eller mer trolig herulere fra kong Odovakers hær.

Gerontius æres som martyr og hans relikvier æres i Cagli. Hans minnedag er 9. mai. Hans navn står i Martyrologium Romanum. På stedet der han døde, ble det senere bygd et benediktinerkloster for å hjelpe til med å bevare hans minne. En liten kirke står på stedet der han ble myrdet. Hans emblem i kunsten er en gås.

Hans lokale kult er sterk og relativt veldokumentert, men grunnlaget for å hevde at han var martyr, virker svakt. Som alle de andre bevisene er det eneste skrevne vitnemålet en biografi fra 900-tallet, som er bevart i bare ett manuskript.

av Webmaster publisert 19.05.2004, sist endret 27.01.2019 - 10:26