De hellige Aloisius Versiglia og Callistus Caravario ( -1930)

Minnedag: 28. september

Aloisius Versiglia og Callistus Caravario To av de hellige martyrene fra Kina (Den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere)

Den hellige Aloisius (it: Luigi) Versiglia ble født den 5. juni 1873 i Oliva Gessi i provinsen Pavia i Lombardia i Nord-Italia og døpt dagen etter. Han vokste opp i en enkel, katolsk familie sammen med to søstre. Han ble konfirmert den 21. september 1881. Da han var tolv år gammel, sendte den hellige Johannes Don Bosco (1815-88) ham til Torino for å studere på sitt oratorium i Valdocco. Han var livlig og begavet med en forkjærlighet for matematikk og hester, og ville opprinnelig bli veterinær. Men han hadde ikke regnet med Don Boscos usedvanlige karisma, så han ombestemte seg. 16 år gammel trådte han inn i salesianerordenen. De kalles oftest Salesiani di Don Bosco - SDB; «Salesianere av St. Johannes Don Bosco», men det offisielle navnet er Societas S. Francisci Salesii. Den 11. oktober 1889 avla han de foreløpige løftene.

Aloisius var høy og slank og hadde gode nerver og fysisk styrke, og han var en naturlig leder blant sine kamerater uten å miste sitt vennlige og lystige preg. Han studerte filosofi og teologi på det pontifikale universitetet Gregoriana i Roma fra 1890 og tok en doktorgrad i filosofi i 1893. Han ble presteviet den 21. desember 1895 i katedralen i Ivrea ved Torino, bare 22 år gammel, etter å ha fått dispensasjon fra aldersbestemmelsene. Året etter ble han utnevnt til rektor og novisemester i salesianernes hus i Genzano ved Roma, igjen med dispensasjon. Kongregasjonen var ung og hadde stor tiltro til sine unge medlemmer. I ni år var han en høyt elsket novisemester, til tross for de strenge metodene han brukte for å forme novisene. Men det var også en tid med økonomiske bekymringer og også personlige prøvelser, da hans unge medbrødre beskyldte ham for en «foreldet» stil.

Men hele tiden ventet han utålmodig etter å få reise ut som misjonær. Han sa: «Min koffert kan være ferdigpakket på et øyeblikk». Han forberedte seg med fysiske øvelser, og når tiden tillot det, red han i Albanerhøydene. I 1905 appellerte biskopen av Macao til salesianerordenen om å sende misjonærer, og avreiseordren kom i slutten av 1905. Etter språkstudier i Portugal og England reiste p. Versiglia den 7. januar 1906 ut som leder for de første salesianere som dro for å misjonærer i Kina. Sammen med ham reiste to prester og tre legbrødre. Deres base ble Macao, den daværende portugisiske kolonien på den kinesiske kysten, og dit kom de den 17. februar 1906. Der overtok han ledelsen for et barnehjem som han bygde ut til en høyt respektert skole med 200 elever og et åndelig senter for hele byen. Barnehjemmet skulle bli moderhuset for de salesianske grunnleggelsene i Det fjerne østen.

Det enorme Kina var fremdeles temmelig fattig, uten jernbaner og med lite industri, utbyttet av fremmede makter som i århundrer hadde fraktet bort landets beste produkter og ressurser om bord på sine skip. I 1902 hadde en revolusjon styrtet den siste keiseren. I den nye republikken skapte interne vanskeligheter og et ikke ubegrunnet hat mot utlendinger bølger av spenninger, opprør og ødeleggelser. Men til tross for disse vanskelighetene fortsatte de katolske misjonærene sitt arbeid. I 1910 måtte p. Versiglia flykte fra Macao, da den antiklerikale revolusjonen som var brutt ut i Portugal, også fikk virkninger i koloniene og ordenene ble fratatt sine skoler. Han dro sammen med sine medbrødre til Hong Kong. Biskopen av Macao tilbød salesianerne misjonen i Heung Shan mellom Macao og Guangzhou [Canton], og i fire år virket p. Versiglia offervillig som misjonær der. I 1914 overtok han igjen ledelsen av barnehjemmet i Macao.

Aloisius Versiglia og Callistus Caravario ( -1930) I 1917 ble en stor del av området Kwang Tung nord for Guangzhou i Sør-Kina tilbudt salesianerne. Nye misjonærer ble sendt fra Torino, og deres leder brakte p. Versiglia en vakker kalk som gave fra salesianernes generalsuperior i Torino. Han tok den i hendene og mintes en drøm som Don Bosco hadde hatt om at den salesianske misjonen i Kina ville vokse når en kalk ble fylt med blod. «Det er den kalken du har brakt meg, det er min oppgave å fylle den». I 1918 sendte p. Versiglia de nylig ankomne medbrødrene til salesianernes område og tok også noen fra misjonen i Macao. I 1920 ble området som var betrodd salesianerne, opphøyd til det apostoliske vikariatet Xiujou [Shiu Chow] av Den hellige Stol ved at det apostoliske vikariatet Guangdong [Kwangtung] (Guangzhou [Canton] og omliggende områder) ble delt i to etter anmodning fra superioren ved kollegiet for utenlandsmisjonen i Paris.

Salesianerne fikk den nordlige delen med sentrum i Xiujou, der hvor Matteo Ricci hadde gått i land i 1589. Aloisius Versiglia ble den første apostoliske vikaren og utnevnt til titularbiskop av Carystus. Han ble bispeviet den 9. januar 1921 i katedralen i Guangzhou. I Xiujou kastet han seg ut i arbeidet. Alle små misjonssentrene fikk sin egen skole. Han begynte med å grunnlegge videregående skoler for gutter og jenter ved hovedkvarteret, en skole for å lære opp kateketer, en yrkesskole, et gamlehjem, et medisinutsalg og et gutteseminar. Selv var han trykker, sakristan, gartner, maler og til og med barberer. Han bygde også en katedral i Xiujou.

I 1922 reiste han til Torino til ordenens 12. generalkapittel, og i den forbindelse foretok han en rundreise i Europa. Hans lange skjegg ga et ekstra tillegg til hans sjarmerende personlighet. Hans ord kunne skape stor entusiasme, og mange av de unge salesianerne i Valdocco ønsket å reise sammen med ham. En av dem forsikret ham om at han skulle slutte seg til ham i Kina. Det var Callistus Caravario.

Den hellige Callistus (it: Callisto) Caravario ble født den 8. juni 1903 i Cuorgné Canavese nær Torino i Piemonte i Nord-Italia i en beskjeden arbeiderfamilie. Han ble døpt den 14. juni. Da familien i 1908 flyttet til Torino, kom Callistus allerede på grunnskolen i kontakt med salesianerne. Han ble konfirmert den 10. mai 1912. Han fikk sin gymnasutdannelse i det salesianske oratoriet i Valdocco og bestemte seg for å gi sitt liv til misjonen. Han trådte inn i salesianerordenen i 1918 og begynte i novisiatet i Foglizzo Canavese. Han avla sine første løfter den 19. september 1919. Her ble han tent av en stor lengsel etter å virke i hedningemisjonen, og i oktober 1924 fikk han tillatelse til å bli sendt som misjonær til Kina etter å ha avlagt de evige løftene den 14. september 1924. Han reiste til Macao, og ble først sendt til Shanghai, hvor salesianerne hadde åpnet en skole for foreldreløse. Der lærte han engelsk, fransk og kinesisk, begynte å studere teologi og forberedte barn til dåpen. Men byen ble angrepet av nasjonalistisk og kommunistisk milits i 1926, og hans superior sendte ham i sikkerhet til øya Timor i det fjerntliggende Indonesia, da en portugisisk koloni. Der virket han i to år med undervisning og studier.

I mellomtiden ble situasjonen i Kina forverret. Det revolusjonære partiet som hadde makten, «Kuomintang», hvor Jiang Jieshi [Chiang Kai-Shek] var den nye stigende stjernen, allierte seg i 1925 med det kinesiske kommunistpartiet, som blant sine skarpeste intellektuelle hadde Mao Zedong [Tse-tung]. Men to år senere tok alliansen slutt og de to partiene ble motstandere. Offisielle tropper og irregulære væpnede bander og pirater gikk amok over hele landet og kjempet om å få kontroll over regjeringen. Misjonærenes situasjon ble kritisk, og mange av dem ble anklaget for å være fiender av folket. Vikariatet Xiujou var spesielt sårbart. I 1926 skrev biskop Versiglia: «Vi er fullstendig under bolsjevikenes kontroll, og vi vet ikke hvordan det vil utvikle seg». I 1927, etter bruddet med kommunistene, overtok nasjonalistene kontrollen over Shanghai.

I 1924 hadde biskop Versiglia deltatt på det første «kinesiske konsil» i Shanghai, og i 1926-27 reiste han til den eukaristiske verdenskongressen i Chicago. Callistus vendte tilbake til Kina i mars 1929 da biskopen ønsket ham i Xiujou, og da han reiste fra Timor, sa han at han kom til å lide martyrdøden i Kina. Den 18. mai 1929 viet biskop Versiglia ham til prest i Shanghai og sendte ham til Linjou [Lin Chow], som var et svært lovende salesiansk misjonssenter ni mil unna med rundt 150 konvertitter og to skoler, en for gutter og en for jenter. Der kastet den nyordinerte presten seg ut i arbeidet. Hans lille menighet vokste i størrelse og styrke for hver dag. Han ble aktet høyt av alle. Seks måneder senere, den 13. februar 1930, vendte han tilbake til Xiujou for å rapportere for biskopen, som bestemte seg for å bli med ham tilbake og visitere menigheten selv. Sammen la de ut på den to dager lange reisen, men de skulle aldri nå frem.

Den første dagen reiste de med tog til Lin Kong How, mens de dagen etter leide en båt på elva Pak Kong. De hadde med seg to unge mannlige lærere, som nylig var ferdig utdannet ved misjonsskolen, og to kvinner som var hver deres søster, og en ung kvinnelig kateket som skulle til misjonen i Linjou. De tre kvinnene var Maria Tong Su-lien (21), som vendte hjem for å fortelle sine foreldre om sin beslutning om å bli nonne, Pauline Ng Yu-che (16) og kateketen Klara Tzen Tz-yung. Ingen kunne forestille seg at noen lå gjemt i bambusen på elvebredden og ventet på dem.

Året før hadde Jiang Jieshi [Chiang Kai-Shek] bekjempet en kommunistisk styrke under general Chang Fat-Kwai, og kommunistenes soldater flakket nå omkring på landsbygda og levde av plyndring. På elva Pak Kong opererte det jevnlig elvepirater, som vanligvis lot misjonærene passere uskadd. Men nå hadde noen kommunistiske soldater sluttet seg til dem, og de var indoktrinert med anti-utenlandske og anti-kristne holdninger. Bakholdet som ventet på misjonærenes båt, var satt opp på et ideelt sted ute av syne. Det var rundt 10-12 menn. En ung mann var ute etter den ene kvinnen, Maria Tong. Han hadde fridd til henne, men hun hadde avslått, siden hun ville bli nonne. Men nå var han fast bestemt på å ta henne med makt.

Ved middagstid tirsdag den 25. februar 1930 i Litaoqui [Li Thau Tsuei] stormet mennene plutselig ut foran båten med geværene hevet og beordret følget på land. Først var biskop Versiglia ikke så veldig bekymret. Han hadde blitt fanget av banditter før, en gang til og med på det samme stedet, men han hadde alltid blitt satt fri etter å ha gitt dem det han hadde. Men denne gangen var piratenes krav ytterst absurd: 500 dollar på stedet. Biskopen var rede til å gjøre hva som helst for å redde de forsvarsløse jentene mot angrep, så han begynte å forhandle med bandittene. Men da de hoppet om bord på båten for å ta jentene, beskyttet han dem med sin egen kropp i døren til kabinen.

P. Caravario sto ved hans side, og en desperat kamp begynte. De to misjonærene ble slått med geværkolbene i brystet, armene og hodet. De falt bakover i båten, bevisstløse. De tre unge jentene ble tvunget ut av båten og deretter ble de to misjonærene trukket på land. De ble bundet, ransakt og trukket rundt, og de kunne ikke lenger gjøre noe for å beskytte kvinnene. En av soldatene ropte: «Vi skal ødelegge alle regioner. Hvis vi vinner, vil ingen kvinne i Kina lenger studere katekismen». Alle andakts- og liturgiske gjenstander som piratene hadde funnet i båten, ble ødelagt og brent under vedvarende hån og spott av den kristne religion.

Misjonærene ble trukket inn i et buskas et kort stykke unna. Biskop Versiglia skjønte hva som kom til å skje og sa til soldatene: «Jeg er en gammel mann. Drep meg om dere vil. Men han er ung, spar ham» (p. Caravario var 27 år gammel). Men de svarte: «Nei, alle de utenlandske djevlene må dø». Misjonærene ba i taushet. Et øyeblikk senere ble stillheten brutt av fem geværskudd. Deretter slo piratene inn hodeskallene og stakk ut øynene på likene.

De to lærerne ble sendt videre med djunken, mens de tre kvinnene ble tvunget til å bli med bandittene opp i fjellene. I tre dager ble de dratt omkring mens de ble forfulgt av nasjonalistenes tropper. En medskyldig røpet deres gjemmested, og etter en kort skuddveksling kunne kvinnene befris, og de fortalte hele historien og erklærte at de to misjonærene hadde gitt sitt liv for dem. I mellomtiden lette biskopens sekretær og en annen salesianer etter misjonærene sammen med politisjefen. Piratene hadde betalt noen lokale landsbyboere for å begrave likene, og de ble funnet to dager senere. De ble fraktet til Lin Kong How og lagt i trekister. Der lå de til den 4. mars, da myndighetene foretok den offisielle identifiseringen av likene. De ble da lagt i to sinkkister og tatt med til Xiujou. Den 6. mars ble p. Caravario gravlagt i Ho Sai til venstre for døren til kirken St. Josef. Biskopen fikk en svært høytidelig begravelse den 13. mars med deltakelse av biskoper, myndigheter, misjonærer og kristne. Han ble gravlagt i sin pro-katedral. De to martyrene ble lokalt betraktet som helter av både kristne og ikke-kristne fordi de døde for å forsvare kvinner. Selv om gjerningsmennene var kjent, ble de aldri straffet. Under kulturrevolusjonen i 1966 ble deres graver ødelagt, og deres relikvier er forsvunnet.

Aloisius Versiglia og Callistus Caravario er salesianernes første martyrer. Deres saligkåringsprosess ble åpnet sent i desember 1934. Den 13. november 1976 ble de to anerkjent som kristne martyrer i et dekret fra pave Paul VI (1963-78), etter at mordernes spesifikke anti-kristne motiver ble regnet som bevist. De ble saligkåret den 15. mai 1983 av pave Johannes Paul II, i det ekstraordinære hellige år i anledning 1950-årsjubileet for frelsen på Golgata. Den 1. oktober 2000, i et nytt hellig år, ble de helligkåret på Petersplassen av pave Johannes Paul II som en del av gruppen «den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere».

De 120 martyrene fra Kina har minnedag den 28. september. Deres minnedag er ellers dødsdagen 25. februar, men 13. november nevnes også.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:52