Den salige Maria Romero Meneses (1902-1977)

Minnedag: 7. juli

Den salige Maria Romero Meneses (1902-1977)

Den salige Maria Romero Meneses ble født den 13. januar 1902 i Granada i Nicaragua. Hun var et av åtte barn av Felix Romero og Ana Meneses. Hun kom fra en borgerlig og svært velstående familie av spansk opprinnelse, og faren var minister i den republikanske regjeringen. Men hun var følsom overfor de fattiges behov og ga dem regelmessig sjenerøs bistand. Hun ble først utdannet av sine tanter og av privatlærere, hun kunne spille piano og fiolin og viste snart talent for tegning og maling. Hun elsket å lære.

Som 12-åring begynte hun på kollegiet drevet av Don Bosco-søstrene, «Døtre av Maria, De Kristnes Hjelp (Maria Auxiliatrix)» (Filiae Mariae Auxiliatricis – FMA), som var grunnlagt i 1872 av de hellige Johannes Don Bosco og Maria Mazzarello. Kongregasjonen var den første kvinnelige misjonærgruppen som reiste til Sør-Amerika i 1877. De var kommet til Nicaragua i 1910. Fra hun var tolv år i 1914 tilbrakte hun ett år ekstremt syk av revmatisk feber. Hun var lammet i seks måneder og hennes hjerte ble permanent skadet. Hun ble helbredet gjennom forbønn og åpenbaring av Maria, Auxiliatrix, og under denne visjonen forsto hun sitt kall til å bli Don Bosco-søster.

Den 8. desember 1915 sluttet Maria seg til den marianske foreningen Marias døtre. Hennes salesianske åndelige veileder Don Emilio Bottari hjalp henne med å avklare sitt kall og sine mystiske opplevelser. I 1920 sluttet hun seg til kongregasjonen Don Bosco-søstrene, og som 27-åring avla hun sine løfter den 6. januar 1929 i Nicaragua. Deretter utførte hun en utrettelig apostolisk virksomhet som ga liv til et enormt sosialt arbeid i navnet til sin Mor og Dronning. I 1931 ble hun overført til San José i Costa Rica. Der var hun i 46 år i hengiven tjeneste for de trengende. Hun underviste rike skolejenter i musikk, tegning og maskinskriving og lærte opp kateketer. Fra 1934 ble mange av hennes studenter vunnet over til hennes livsform og arbeidet sammen med henne for å hjelpe de fattige og forlatte.

Maria utviklet en tjeneste av pengeinnsamling og klarte å vise de rike praktiske måter å vise nestekjærlighet til de fattige. Hun begynte å etablere rekreasjonssentre i 1945 og sentre for matvaredistribusjon i 1953. Hun åpnet en casita som skole for fattige jenter i 1961, og i 1966 en klinikk bemannet av frivillige leger. I 1973 organiserte hun byggingen av syv hjem som ble kjernen til landsbyen Centro San José, et samfunn hvor fattige familier kunne ha anstendige hjem. Blant hennes viktigste verk var opprettelsen av La Casa Maria Auxiliadora, som ga ly til folk som trengte det og inkluderte en klinikk for fattige uten helseforsikring og en skole for gatebarn. Et annet verk var La Casa Maín for gatejenter.

Den 27. august 1968 valgte UMA (Union of American Women) henne til «Årets kvinne». I 1976 ga Rotaryklubben i Costa Rica henne sin gullmedalje. I 1977 ble hun sendt for å hvile ut i et salesiansk hus i Las Peñitas i Leon i Nicaragua. Der døde hun av et hjerteattakk den 7. juli 1977, 75 år gammel. I tråd med hennes eget ønske ble hennes jordiske rester overført fra Leon til San José i Costa Rica og gravlagt på hovedkirkegården der. Der hvilte hun til 9. november 1991, hvor hun ble overført til et mausoleum som var bygd i La Casa Maria Auxiliadora.

Hennes saligkåringsprosess ble innledet på bispedømmenivå i Costa Rica den 18. november 1988. Den 18. desember 2000 ble hennes «heroiske dyder» anerkjent og hun fikk tittelen Venerabilis («Ærverdig»). Den 25. april 2001 undertegnet pave Johannes Paul II (1978-2005) dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente et mirakel på hennes forbønn.

Miraklet skjedde med den lille jenta María Solís i Costa Rica. Allerede mens hun lå i mors liv ble det på ultralydundersøkelsen oppdaget at hun hadde kløyvd gane og hareskår. Legene var sikre på at hun måtte gjennomgå flere operasjoner når hun ble født. Men slektningene opprettet en bønnekjede og ba om Maria Romeros forbønn, og jenta ble født fullstendig helbredet.

Hun ble saligkåret den 14. april 2002 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma. Hennes minnedag er dødsdagen 7. juli.

av Webmaster publisert 06.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:53