Den salige Nuntius Sulprizio (1817-1836)

Minnedag: 5. mai

Den salige Nuntius Sulprizio (1817-1836)

Den salige Nuntius Sulprizio (it: Nunzio) ble født den 13. april 1817 i Pescosansonesco i provinsen Pescara i regionen Abruzzo i Midt-Italia. Han ble tidlig foreldreløs og ble oppdratt av sin bestemor Anna Rosaria, som ga ham en levende og dyp tro. Men hun døde da gutten var ni år gammel. Han ble da tatt hånd om av sin mors bror Domenico Luciani, som var smed, og Nuntius hjalp ham med arbeidet i smia. Onkelen var en rå og grusom mann som behandlet gutten dårlig og tvang ham til å gjøre det tyngste arbeidet, selv om han allerede led av flere sykdommer.

Også de andre menneskene omkring ham behandlet gutten hjerteløst, men Nuntius beklaget seg aldri. En alvorlig sykdom utviklet seg i hans venstre fot, noe som krevde et tre måneder langt opphold i sykehuset San Salvatore i Aquila da han var fjorten år. Etter en smertefull retur til smia flyttet han året etter til Napoli etter ønske fra en annen onkel, den velmenende Francesco Sulprizio.

På dette tidspunktet ønsket den sveitsiske obersten Felix Wochinger, som var i kongen av Napolis tjeneste, å adoptere gutten, som han «elsket som en sønn», og bo sammen med ham i Castel Nuovo i Napoli, et kongelig palass som da ble brukt som militærbrakke. Men etter en ny og svært smertefull sykdom, som Nuntius gjennomled heroisk, bestemte legene seg i 1835 for å amputere hans fot.

Men Nuntius var alt for svak til å gjennomgå en slik operasjon, så den ble utsatt. I sykesengen forsøkte han å lære latin, for hans høyeste ønske var å bli prest. Men han fikk aldri helsen tilbake, og han døde den 5. mai 1836 i Napoli, 19 år gammel. Av karakter var Nuntius svært nøyaktig i alt han gjorde, han levde omhyggelig etter en leveregel og passet seg nøye for ikke å falle i den minste synd.

Allerede før han ble saligkåret, bygde menigheten i Pescosansonesco en valfartskirke for å huse hans levninger. Da hans legeme ble plassert i kirken Santa Maria Avvocata i Napoli, malte kunstneren Maldarelli hans portrett. I 1859 ble hans heroiske dyder anerkjent av den salige pave Pius IX (1846-78), og han fikk dermed tittelen Venerabilis («Ærverdig»), det første skrittet på veien mot saligkåring. I 1891 fremmet pave Leo XIII (1878-1903) dekretet om hans «heroiske dyder» og anbefalte ham som en skytshelgen for unge arbeidergutter, i kontrast til den hellige Aloisius Gonzagas patronat for skolegutter.

I 1963 godkjente den hellige pave Johannes XXIII (1958-63) hans mirakler, og han ble saligkåret den 1. desember 1963 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Paul VI inviterte alle troende til å gjøre ham til sin venn og «følge hans himmelske levesett på vår jordiske pilegrimsferd». Nuntius var et eksempel på troens betydning for de fattige og lidende Hans minnedag er dødsdagen 5. mai.

av Webmaster publisert 08.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:48