Den hellige Senach av Clonard (500-t)
Minnedag: 3. august
Den hellige Senach (Snach) levde i Irland på 500-tallet. Han fikk sin utdannelse i Clonard under den hellige Finnian av Clonard (d. ca 549). Senach forteller at Finnian etter hvert begynte å leve et liv i kontinuerlig bot. Han ble svært tynn og fikk alvorlige smerter, som han sa han ville bære for verdens synder. Senach sa at man kunne telle mesterens ribben og at han hadde et sår i siden som var forårsaket av et jernbelte han bar rundt livet, og det hadde skåret seg helt inn til benet. Senach forteller at han så en mark komme ut av såret.
Finnian fikk ofte Senach til å holde øye med de yngre seminaristene i Clonard. En gang rapporterte Senach til den hellige abbeden at han hadde funnet en av dem, den hellige Kolumba av Terryglass, knelende i bønn, fjernt fra alt rundt ham, med hendene strukket ut mot himmelen og fuglene sittende på skuldrene. Finnian svarte: «Han er det som vil feire det hellige messeofferet for meg ved min død».
Denne profetien gikk i oppfyllelse før Finnian døde i 449 av den gule pesten. Kolumba av Terryglass døde selv kort etter av den samme pesten. Senach, som senere ble biskop, ble Finnians etterfølger i Clonard.
Senans minnedag er 3. august.
Han nevnes noen ganger som en av «De Tolv apostler av Irland» (Erin), som er en liste over irske helgener som angivelig skal ha fått sin opplæring av Finnian av Clonard. Imidlertid er det ikke bevist at alle i virkeligheten var Finnians elever. Noen av dem levde før Finnians tid, noen fikk sin opplæring andre steder og Clonard hadde heller ikke noe slikt monopol på å produsere viktige munker og apostler som denne lokale tradisjonen hevdet. På denne tiden var det ikke uvanlig at munker dro videre til andre klostre og dermed hadde flere enn én lærer. Utdannelsen av helgener som levde mye senere, ble også senere kreditert Finnian. Det er også snakk om mer enn tolv personer, for listene har flere varianter. Senach nevnes som sagt i noen av disse variantene, men han står ikke på de vanlige listene over de tolv.