Den salige Jakob Puig Mirosa og atten ledsagere (d. 1936-37)

Minnedag: 6. november

nullNitten medlemmene av kongregasjonen Sønner av Den hellige familie (SF) + en legmann. Gruppe 12 av de 522 martyrer fra Den spanske borgerkrig

Disse tyve martyrene er den salige Jakob Puig Mirosa og atten ledsagere fra kongregasjonen «Sønner av den hellige familie av Jesus, Maria og Josef» eller Hijos de la Sagrada Familia de Jesús, Maria y José (Filii Sacrae Familiae Iesu, Mariae et Ioseph – SF), samt legmannen Sebastian Llorens Telarroja, alle drept av hat til troen på ulike steder i Spania i 1936 og 1937.

Kongregasjonen «Sønner av den hellige familie» ble grunnlagt i 1864 av den hellige spanske presten Josef Manyanet y Vivès (1833-1901) og var viet til den kristne formasjon av familier, hovedsakelig gjennom katolsk utdannelse av ungdom, etter modell av Den hellige familie av Nasaret. Kongregasjonen var et svar på den krisen som familien som institusjon gikk gjennom i Spania på 1800-tallet. Kongregasjonen ble kanonisk approbert den 22. juni 1901 av pave Leo XIII (1878-1903).

Blant de tyve ofrene som nå er saligkåret som vitner for troen, døde to i Blanes (bispedømmet og provinsen Girona), en i Barcelona, to i Lleida, fire i Vila-Rodona (provinsen Tarragona og da i bispedømmet Barcelona), en i Cervera (provinsen Lleida og bispedømmet Solsona), en i Múnter og en i Vic (provinsen Barcelona og bispedømmet Vic), to i Sant Fruitós de Bages (provinsen Barcelona og bispedømmet Vic); og seks i Montcada (provinsen og bispedømmet Barcelona). De døde alle i troskap mot Kristus og hans kall til dem om å bli Sønner av den hellige familie.

null1. Den salige Jakob Puig Mirosa (kat: Jaume; sp: Jaime), prest SF, ble født den 3. juni 1908 i Terrasa i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han er kongregasjonens protomartyr (første martyr). Samme dag som han ble døpt, ga hans gudfar en peseta for dåp i vann, og en for dåp i blodet. Han var superior og direktør for Colegio Santa María i Blanes da han sammen med den tidligere studenten Sebastian Llorens gjemte den gamle statuen av Jomfruen av Vilar, skytshelgen for Blanes, og begge ble drept på landeveien i de tidlige timer av natten den 30. juli 1936 i Blanes i provinsen Girona (sp: Gerona) i regionen Catalonia i Spania. Han ble samme dag gravlagt på kirkegården «fordi han var prest». Da hans levninger ble identifisert, ble de først satt i en nisje i kongregasjonen og i 2007 i gravkapellet i sognet San José Manyanet i Barcelona.

null2. Den salige Sebastian Llorens Telarroja (kat: Sebastià; sp: Sebastián), legmann, ble født den 2. desember 1909 i Tordera i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var legmann og tidligere student ved skolen Santa Maria i Blanes og av den salige Jakob Puig Mirosa SF. Han var en ung student og gårdsarbeider, og i hovedsak from, aktiv i menigheten San Luis, medlem av «Føderasjonen av unge kristne i Catalonia» og av fransiskanernes tredjeorden. Eukaristien og andakten for La Virgen del Vilar var hans store kjærligheter, som ga ham impulser til alle slags barmhjertige gjerninger og apostolat med sjenerøsitet og offervilje. Hans siste dåd var med fare for sitt eget liv å berge den høyt ærede statuen av Jomfruen av Vilar. Han ble forbundet i martyriet med Jakob Puig Mirosa den 30. juli 1936 i Blanes i provinsen Girona (sp: Gerona) i regionen Catalonia i Spania. Hans levninger hviler på kirkegården i Blanes.

null3. Den salige Narcissus Sitjà Basté (kat: Narcís; sp: Narciso), prest SF, ble født den 1. november 1867 i Sant Andreu de Palomar i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var en velrennomert prest, novisemester og generalkonsultor i San José Manyanet og i kongregasjonen. Han var en enestående pedagog, veileder og åndelig rådgiver. Asketisk og mystisk, utmerket han seg i utøvelsen av alle religiøse dyder, i prekentjeneste, spesielt for ordensfolk og prester, i skriftestolen og gjennom fremme av andakten for Den hellige familie. Han var en betydelig poet og komponist. Han søkte tilflukt i huset til sin familie, hvor han fortsatte sin prestetjeneste. Han ble arrestert og drept om morgenen den 9. august 1936 i Riera de Sant Andreu i byen og i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania, idet han velsignet sine bødler. Hans levninger, som ble identifisert av hans slektninger, ble gravlagt på kirkegården i Sant Andreu de Palomar.

null4. Den salige Johannes Cuscó Oliver (kat: Joan; sp: Juan), prest SF, ble født den 6. mai 1872 i La Granada del Penedès i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var prest og superior for kommuniteten og leder for skolen San José i Tremp i Lleida. Han var en god skriftefar for ordensbrødrene og en veileder for sjeler. Han var også den fødte lærer med svært gode pedagogiske kvaliteter, som ble verdsatt av studentene og familiene ved de ulike sentrene hvor han tjenestegjorde. Han ble tvunget til å forlate skolen i Tremp og ble arrestert i Alòs d’Isil i Lleida da han prøvde å krysse grensen for å komme seg til Roma. Han ble først fengslet i Esterri d’Aneu og deretter den 6. august 1936 overført til provinsfengselet i Lleida. Om morgenen den 21. august ble han drept på kirkegården i byen og provinsen Lleida (sp: Lérida) i regionen Catalonia, sammen med den salige Peter Sadurní Raventós og 72 andre prester. Deres levninger ble kastet i en massegrav.

null5. Den salige Peter Sadurní Raventós (kat: Pere; sp: Pedro), prest SF, ble født den 22. april 1883 i Vilanova i La Geltrú i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var prest og professor i naturfag på kollegiet San José i Tremp. Han var en mann av stort kultur og av studier og utstyrt med et privilegert talent. Han var den ordenspresten med høyest ekspertise innen undervisning i instituttet. Han hadde evnen til å kommunisere til sine studenter, kombinert med kunnskap, kjærlighet til studier og lærelyst. Han var professor ved seminaret til kongregasjonen Den hellige familie i Barcelona og andre sentre i kongregasjonen. Han ledsaget sin overordnede, den salige p. Johannes Cuscó Oliver, og de led samme skjebne, etter gjensidig å ha forsonet seg med sin endelige skjebne i fengselet. Om morgenen den 21. august ble de begge drept på kirkegården i byen og provinsen Lleida (sp: Lérida) i regionen Catalonia, sammen med 72 andre prester. Deres levninger ble kastet i en massegrav.

null6. Den salige Firminus Martorell Vies (kat: Fermí; sp: Fermín), prest SF, ble født den 3. november 1879 i Margalef i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania. Han var prest, kapellan og økonom i kommuniteten og lærer i barneskolen San Pedro Apóstol i Reus i Tarragona. Han var alvorlig og streng mot seg selv, men visste respekt og glede mot alle. Han ble tvunget til å forlate skolen, som ble satt i brann på alle fire sider, og han ble arrestert den 27. juli 1936 «for å være en prest» etter sin egen innrømmelse. Han ble tatt med til fengselsskipet «Rio Segre», som lå oppankret i havnen i Tarragona. Der møtte han tre ordensbrødre fra kommuniteten. Etter en måned med lidelser på båten ble han den 25. august brakt med lastebil, sammen med seksten ledsagere, inkludert tre prester fra kommuniteten, og drept rundt klokken til på formiddagen i Vila-Rodona i provinsen Tarragona i regionen Catalonia. Hans levninger hviler i et mausoleum på kirkegården der.

null7. Den salige Frans Llach Candell (kat: Francesc; sp: Francisco), prest SF, ble født den 7. desember 1889 i Torelló i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var den yngste av fire brødre som alle tilhørte kongregasjonen Sønner av den hellige familie. Han var prest, sekretær for kommuniteten og lærer i naturfag på kollegiet San Pedro Apóstol i Reus. Han hadde en god bakgrunn for undervisning, spesielt i vitenskap, og han hadde en enorm tålmodighet. Han ble fengslet sammen med andre medbrødre fra kommuniteten, først i fengselet i Reus, hvor han organiserte en retrett som en forberedelse til døden. De ble den 25. juli tatt til fengselsskipet «Cabo Cullera», som lå oppankret i havnen i Tarragona, og to dager senere til fengselsskipet «Rio Segre» samme sted. Han ble drept den 25. august 1936 sammen med seksten ledsagere i Vila-Rodona i provinsen Tarragona i regionen Catalonia. Hans levninger hviler i et mausoleum på kirkegården der.

null8. Den salige Edvard Cabanach Majem (sp: Eduard), prest SF, ble født den 31. desember 1908 i Bellmunt i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania. Han var bror av den salige Raimund (nr 9). Han var prest og direktør for Den marianske kongregasjon for tidligere elever ved kollegiet San Pedro Apóstol i Reus. Han hadde ofret sitt liv og sin eiendom «for det nasarenske kall». Tre av hans brødre var også ordensbrødre, to av dem jesuitter. Han hadde brukt den hellige Johannes Berchmans SJ (1599-1621) som modell for sin formasjon. I skjul brakte han sitt breviar til fengselet i Reus og fangeskipene i Tarragona, hvor han sammen med de andre ordensbrødrene ba med stor glede og åndelig fortjeneste. Den 25. august 1936 ble han også brakt fra fangeskipet «Rio Segre», bundet sammen på hender og føtter med en annen ledsager, og de ble drept samme dag i Vila-Rodona i provinsen Tarragona i regionen Catalonia. Hans bror Raimund ble drept sammen med ham. Et monument står i dag på stedet for deres martyrium. Hans levninger hviler i et mausoleum på kirkegården der.

null9. Den salige Raimund Cabanach Majem (sp: Ramón), prest SF, ble født den 22. september 1911 i byen og provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var bror av den salige Edvard (nr 8). Han var prest og direktør for den marianske kongregasjonen ved kollegiet San Pedro Apóstol i Reus. Han var spesielt kjent for «å søke og forme kall» til instituttet. Han satte ut i livet et svært krevende prosjekt for en religiøs og åndelig formasjon. Den 20. juli 1936, før han forlot kollegiet, tok han på seg korskjorte og stola, hentet det oppbevarte Hellige sakramentet i tabernaklet og brakte det overraskende trygt mellom militssoldatene som hadde omringet kollegiet. Han ble fengslet sammen med andre medbrødre fra kommuniteten, inkludert sin bror Edvard, først i fengsel i Reus og deretter på fangeskipene i Tarragona. Han tilbrakte sine siste dager om bord på «River Segre» og ble drept i Vila-Rodona i provinsen Tarragona i regionen Catalonia den 25. august 1936. Hans levninger hviler i et mausoleum på kirkegården der.

null10. Den salige Johannes Franquesa Costa (kat: Joan; sp: Juan), prest SF, ble født den 19. september 1867 i Santa Fe i provinsen Lleida (sp: Lérida) i regionen Catalonia i Spania i Spania. Han var prest, poet og apostel for andakten til Den hellige familie, som han spredte med alle midler han hadde til rådighet, både i skriftemålet, på talerstolen og i pressen. Han utga en måned for den hellige familie, to novener, to eukaristiske bøker og en rekke bidrag til katolske magasiner, mer enn 300 décimas (ti-linjers dikt) med tittelen Nazarenas og svært mange andre dikt, de fleste viet til Den hellige familie. Han tilhørte kommuniteten ved kollegiet Huérfanos Pobres de Sant Julià i Vilatorta, men var i Barcelona for å holde en retrett da borgerkrigen brøt ut. Han søkte tilflukt i Sant Boi i Llobregat og i sitt barndomshjem i Santa Fe. Men han ble gjenkjent som prest og drept i Cervera i provinsen Lleida (sp: Lérida) i regionen Catalonia den 2. september 1936. Hans levninger hviler i en fellesgrav på kirkegården i Cervera.

null11. Den salige Sigismund Sagalés Vilá (kat: Segimon; sp: Segismundo), legbror SF, ble født den 1. mai 1888 i Vic i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var legbror og barnehagelærer ved kollegiet Jesús, María y José i Barcelona. Br. Sigismunds klasse var en oase av fred og glede. Han hadde alltid blomster, fugler, fisk og en ape, som var klassens «hjelper». Han viste alltid glede og var i godt humør, til tross for kreften gnagde i hans nakke og lot ham gjennomgå svært dårlige dager. Han påtok seg ansvaret for å berge de brente jordiske restene av den hellige Josef Manyanet med hjelp fra to familier. Han fryktet ikke døden, men bare det å falle i militsens mindre delikate hender. Han flyktet til Malla og til Calldetenes, og han ble arrestert og drept i Múnter i provinsen Barcelona i regionen Catalonia på veien fra Vic til Manresa, den 8. september 1936. Hans levninger hvilte på sognekirkegården i Múnter frem til 2007, da de ble overført til mausoleumskapellet i sognet San José Manyanet i Barcelona.

null12. Den salige Josef Vila Barri (kat: Josep; sp: José), prest SF, ble født den 14. april 1910 i Camprodon i provinsen Girona (sp: Gerona) i regionen Catalonia i Spania. Han var en nylig ordinert prest og hadde i juli 1936 ansvaret for tretten unge ordensbrødre i sommerhuset i Mosqueroles i provinsen Barcelona. De måtte spre seg i skogen, og han unnet seg ikke hvile før han hadde funnet ly til dem alle. Han dro gjennom skogen sammen med to av dem til Vic, hvor han søkte tilflukt i sin søsters hus. Dit kom også en onkel av ham som var skolopianer (FSC). Sammen ba de breviaret og rosenkransen hver dag. Den 20. september 1936 prøvde skolopianeren å forlate Vic for å dra til Roma, men han ble stoppet. Om kvelden samme dag ble også Josef oppdaget og fengslet i Gurb de la Plana. Han ble myrdet om natten den 21. september i Granollers de la Plana i provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Hans levninger hvilte på sognekirkegården i Granollers de la Plana frem til 2007, da de ble overført til mausoleumskapellet i sognet San José Manyanet i Barcelona.

null13. Den salige Peter Verdaguer Saurina (kat: Pere; sp: Pedro), prest SF, ble født den 24. oktober 1908 i Manlleu i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var prest og sekretær for kollegiet San Ramón de Penyafort i Vilafranca del Penedès i provinsen Barcelona og prefekt for den marianske kongregasjonen. Han var svært entusiastisk for sitt kall og med stor innflytelse og kapasitet for utdanning av ungdom. Kommuniteten ble tvunget til å forlate kollegiet, og i mai 1936 var han på kollegiet San Luis de Begues mens han arrangerte sine papirer for å reise til instituttets kontor i Argentina. Han flyktet til Manlleu og deretter til Barcelona, og han måtte gå over elven Ter om natten for å unngå å bli fanget. Da han på nytt kom tilbake til Barcelona, bodde han på et pensjonat. Han ble arrestert ved en veisperring og fengslet i klosterfengselet San Elías. Han ble drept i Montcada i provinsen Barcelona i regionen Catalonia den 15. oktober 1936. Hans levninger har man verken vært i stand til å lokalisere eller identifisere.

null14. Den salige Robert Montserrat Beliart, prest SF, ble født den 17. juni 1911 i Reus i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania. Han var en nylig ordinert prest og utsett til å dra til instituttets delegasjon i Argentina. Han var svært entusiastisk for sitt ordens- og prestekall, og han var liturgiekspert og dyktig musiker. På lørdag den 18. juli 1936 feiret han en messe for å si farvel til sin familie i El Santuário de la Misericordia i hjembyen. Da han kom tilbake til Barcelona søndag den 19. juli, kunne han ikke komme seg til seminaret. Han skjulte seg og arbeidet i Barcelona til den 13. november, da han ble arrestert sammen med andre prester på det pensjonatet hvor han bodde og tatt med til fengselet San Elías. Han ble drept samme dag opp mot kirkegårdsveggen i Montcada i byen og i provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Den 18. august hadde også hans far og hans bror Victorino blitt drept i Alcover i provinsen Tarragona. Deres eneste forbrytelse var å være katolikker og ha en prest i familien. Hans levninger har ikke blitt lokalisert.

null15. Den salige Antonius Mascaró Colomina (sp: Antonio), kleriker SF, ble født den 12. mars 1913 i Albelda i provinsen Huesca i regionen Aragón i Spania. Han var ordensbror og student i det tredje året med teologi og minorista. Han var svært from, glad og med et godt hjerte. Under kurset 1935-1936 avtjente han sin verneplikt i tiende bataljon i brakkene i bydelen Bruch de Pedraldes og tilbrakte helgene i seminaret. Søndag den 19. juli 1936 dro han tilbake til brakkene etter å ha hørt messe i kommuniteten, men da han kom dit, kjempet hele bataljonen allerede på La Plaza de Catalunya. Han søkte tilflukt hos sin søster og deretter i et pensjonat i gamlebyen, og han arbeidet først i en såpefabrikk og deretter på en bar. Den 27. januar 1937 ble han arrestert, satt i fengslet San Elías sammen med en onkel, Fernando Mascaró, og begge ble henrettet samme dag i Montcada i byen og provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Levningene har ikke kunne bli lokalisert.

null16. Den salige Peter Ruiz Ortega (sp: Pedro), kleriker SF, ble født den 14. januar 1912 i Vilviestre de Muñó i provinsen Burgos i regionen Castilla y León i Spania. Han var ordensbror og student i det tredje året med teologi og minorista. Han var fornøyd med sitt ordenskall og drømte allerede om prestevielsen. I sommerhuset Mosqueroles var han viseprefekt for de unge ordensbrødrene. De ble overrasket av revolusjonen og led under sult og kulde på dette stedet. Ettersom han var langt borte fra sin familie, flyktet han først til Mura og deretter til Manresa. Der arbeidet han med entusiasme i folkeskolen før han med hensikt å fullføre teologien, satte av sted mot Roma sammen med den salige Pedro Roca Toscas og tre andre unge menn. De ble den 4. april 1937 internert i La Pobla de Lillet nær den franske grensen og satt fengslet i Manresa til den 12. april, da de ble drept på landeveien til Moià i kommunen Sant Fruitós de Bages i provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Hans levninger har ikke blitt lokalisert.

null17. Den salige Peter Roca Toscas (kat: Pere; sp: Pedro), kleriker SF, ble født den 7. oktober 1916 i Mura i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var ordensbror og student i det første året av teologi. Han hadde en bror i instituttet, Paulus Roca Toscas (kat: Pau; sp: Pablo). Han hadde en jovial karakter og var svært munter og hjelpsom mot alle. Han hadde en stor kjærlighet til litteratur, særlig katalansk, og han hadde også selv et naturlig talent for poesi. Fra de ungdomsverkene som er bevart, kan vi slutte at han ville ha blitt en førsteklasses poet. Han ble tvunget til å forlate seminaret i Barcelona og søkte tilflukt i et privat hus, og han flyttet til familiens hus i hjembyen Mura ved Manresa. Ivrig etter å krysse grensen og komme seg til Roma gjennom Frankrike for å fortsette sine teologiske studier, satte han av sted sammen med den salige Peter Ruiz Ortega og tre andre unge menn, hans bror Paulus samt Josef og Frans. De ble den 4. april 1937 gjenkjent av fiender av Den katolske kirke i La Pobla de Lillet nær den franske grensen og internert der. De ble tatt med til Manresa, og i fengselet der ble de forhørt og torturert for den forbrytelsen det hadde blitt å tro på Gud og å være katolikk. De satt fengslet i Manresa til den 12. april, da de ble drept på landeveien til Moià i kommunen Sant Fruitós de Bages i provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Alle møtte samme skjebne, men bare Peter Roca og Peter Ruiz er med i den saligkårete martyrgruppen.

Da moren fikk vite at hennes sønner Peter og Paulus var blitt drept, sa hun til Casimiro, den yngste av alle brødrene (f. 1918): «Peter og Paulus er ikke lenger med oss, og dermed er du kalt til å gjøre arbeidet til de to». Casimiro Roca var også student i Sønner av den hellige familie, kom seg ut av Spania et år senere og dro til Roma, hvor han fullførte sine teologiske studier og ble presteviet. Sønnene av Den hellige familie vitner om at p. Casimiro alltid forsøkte å arbeide for to: Peter og Paulus. Han dro i 1951 til California i USA og har siden 1959 vært prest ved Santuario de Chimayó i delstaten New Mexico i USA. Han fylte 95 år den 24. juli 2013, men planla å reise til Tarragona i oktober for å være til stede ved saligkåringen av sin bror og de 521 andre martyrene fra borgerkrigen. Han har fortsatt god helse for sin høye alder, men har mistet mye av hørselen.

null18. Den salige Raimund Llach Candell (sp: Ramón), prest SF, ble født den 24. mai 1875 i Torelló i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var den eldste av fire brødre som alle tilhørte instituttet, blant dem den salige Jakob Llach Candell (kat: Jaume; sp: Jaime) (nr 19). Han var prest og generaløkonom. Han var en dyktig lærer, spesielt i matematikk, og han hadde vært direktør i flere prestisjetunge sentre i instituttet. Han var også en eminent forfatter og en fruktbar og inspirert poet. Han bodde i Barcelona, og søndag den 19. juli 1936 var han og feiret messe i Las Arrepentidas. Da han var ferdig, kunne han ikke komme seg tilbake til sin kommunitet. Han søkte tilflukt i flere hus i Barcelona, og sammen med sin bror Jakob var han også i Girona. Tilbake i Barcelona arbeidet han på akademiet Guiu, men den 17. april 1937 ble han arrestert i Calle Sepúlveda nr 3 sammen med sin bror Jakob og sperret inne i fengselet San Elías. De ble begge drept den 19. april 1936 i Montcada i byen og provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Deres levninger har ikke blitt lokalisert.

null19. Den salige Jakob Llach Candell (kat: Jaume; sp: Jaime), prest SF, ble født den 1. oktober 1878 i Torelló i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania. Han var en av fire brødre som alle tilhørte instituttet, blant dem den salige Raimund Llach Candell (sp: Ramón) (nr 18). Han var prest, kapellan og økonom ved kollegiet San Ramón de Penyafort i Vilafranca del Penedès. Han var også generaløkonom for instituttet. Han hadde en stor kirkelig og sivil kultur og utmerket seg i vitenskap. Han hadde vært en del av flere studiekommisjoner. Da kollegiet i Vilafranca ble stengt i mai 1936, arbeidet han i kollegiet Sants Julià i Vilatorta da revolusjonen brøt ut. Han dro ned til Barcelona for å være sammen med sin bror Raimund, og de fikk den samme skjebne. Etter å ha betalt en klekkelig sum for å sikre sitt liv, ble han den 17. april 1937 arrestert i Calle Sepúlveda nr 3 sammen med sin bror Raimund og sperret inne i fengselet San Elías. De ble begge drept den 19. april 1936 i Montcada i byen og provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Deres levninger har ikke blitt lokalisert.

null20. Den salige Raimund Oromí Sullà (sp: Ramón), prest SF, ble født den 16. september 1875 i Salàs de Pallars i provinsen Lleida (sp: Lérida) i regionen Catalonia i Spania. Han var prest, konsultor og i mange år også generalsekretær for instituttet. Han var direktør for foreningen La Sagrada Familia og magasinet La Sagrada Familia, forfatter av den første biografien om den hellige Josef Manyanet y Vivès (1833-1901) og andre skrifter. Han viet mange år til den vitenskapelige og religiøse formasjonen av unge mennesker, spesielt ordensbrødre. Han var en nidkjær predikant og en konstant agitator for Den hellige families fortjenester for familier. Han ble overrasket av revolusjonen i Balneario de Vallfogona de Riucorp, men søkte snart tilflukt i Barcelona. Han ble arrestert i Calle Tallers nr 28 den 19. april 1937 og ble tatt med til patruljenes hovedkvarter. Der undertegnet han den 26. april en erklæring hvor han bekjente sin identitet som en ordensprest, som ble gitt til den katalanske anarkistlederen Dionís Eroles i Batlló (1900-1941). Han ble tatt med til fengselet San Elías og drept den 26. april i Montcada i byen og provinsen Barcelona i regionen Catalonia. Hans levninger ble kastet i en fellesgrav.

 nullBispedømmets informativprosess ble åpnet i 1994 og utført samlet i erkebispedømmet Barcelona, dekretet Nihil Obstat ble utstedt den 14. februar 1995 og prosessen avsluttet i 1996. Dekretet om gyldigheten av bispedømmets informativprosess ble utstedt den 14. februar 1997, og sakens Positio ble sendt til Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet i 1999. Den 10. mai 2012 undertegnet pave Benedikt XVI (2005-13) dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente deres død som et martyrium in odium fidei – «av hat til troen», og de fikk dermed tittelen Venerabilis, «Ærverdige».

De tyve martyrene ble saligkåret av pave Frans den 13. oktober 2013 i Tarragona i provinsen av samme navn i regionen Catalonia i Spania sammen med martyrer fra andre kongregasjoner og bispedømmer i gruppen «522 martyrer fra Den spanske borgerkrig». Som vanlig i dette pontifikatet ble saligkåringen ikke foretatt av paven selv, men av hans spesielle utsending, i dette tilfelle Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB. Minnedag for alle de 522 er 6. november.

Kilder: es.wikipedia.org, newsaints.faithweb.com, santuariodechimayo.blogspot.com, santafenewmexican.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 7. november 2013

 

av Per Einar Odden publisert 07.11.2013, sist endret 02.10.2017 - 16:53