Påven och filosofer diskuterar millennieskiftet

Befinner vi oss i slutet eller i början av en epok? Går vi igenom en av historiens mest komplexa perioder eller är det bara en av många övergångar?

Den frågan riktade i måndags påven Johannes Paulus II till de filosofer som han bjudit in till ett två dagar långt sommarkollokvium i det påvliga sommarresidenset i Castel Gandolfo sydöst om Rom. Kollokviet bär titeln: "Vid årtusendets slut: tid och modernitet". Det hålls bara ett par månader före offentliggörandet av påvens kommande rundskrivelse om filosofier och tankeströmningar vid årtusendets slut, som tros bära titeln "Fides et ratio" (Tro och förnuft).

Detta filosofmöte hålls vart annat år och organiseras av institutet för humanvetenskep vid Wiens universitet. I mötet, som avslutas tisdag 18 augusti, deltar bland andra filosoferena Charles Taylor och Lexsek Kolakowski och statsvetarna Zbigniew Brzezinski och Ralph Dahrendorf.

"Kyrkan behöver hjälp för att förstå varje epok, varje historisk period med dess förutsättningar, värderingar, förväntningar, begränsningar och misstag," sade påven till deltagarna när han tog emot dem på måndagen. "Genomlever vi kanske en av de mest komplexa och avgörande perioderna i mänsklighetens historia? Är detta slutet på något eller början på något annat? Jag ser fram emot att lyssna till era svar. Jag har alltid menat att det är sökandet efter sanningen som gör människan till människa."

Vatikanradions skandinaviska program/OB/17.8.98

av Webmaster publisert 18.08.1998, sist endret 18.08.1998 - 18:05