100 000 pilegrimer til La Vang

Hanoi (KAP / Vatikanradioen) - Over 100 000 mennesker samlet seg lørdag den 15. august for å feire den katolske høytiden Jomfru Marias opptakelse i Himmelen i La Vang i Vietnam, der Jomfru Maria skal ha vist seg i august 1798, for nøyaktig 200 år siden. La Vang ligger omtrent midt i Vietnam, som har flest katolikker i Sørøst-Asia etter Filippinene. Rundt 10 av de nesten 80 millioner vietnamesere er katolikker.

200-årsjubileet for Mariaåpenbaringene ble feiret i tre dager, og politiet anslo at omkring 100 000 mennesker hadde samlet seg. På den første kvelden torsdag kom blant annet en gruppe nonner i tradisjonelle vietnamesiske folkedrakter, og unge jenter kledt som engler gikk i prosesjon med brennende lys i hendene. Flere fortsatte å strømme til den andre dagen, og også 20 biskoper og 260 prester kom til La Vang. Vatikanradioen melder etter stedlige kirkelige kilder om at gatene til basilikaen fra de tidligste morgentimer var fylt av pilegrimer. Pave Johannes Paul II sendte Vietnams katolikker en hilsen i forbindelse med jubileet, der han oppfordret dem til med fornyet mot å leve som kristne i samfunnet.

Fader Emmanuel Nguyen Vinh Giang organiserte Mariahøytiden i La Vang fra 1975 til 1995. Han sier til nyhetsbyrået Reuters at Den katolske kirkes forhold til regimet til tider ble komplisert av at katolisismen blomstret under det USA-støttede Saigonregimet under Vietnamkrigen. Men han sier at det har blitt bedre etter 1990. «I fremtiden kommer det til å bli enda bedre, og vi håper at mange prester kan vies». Fader Giang forteller at i dag kan Kirken bare vie fem eller seks prester annethvert år.

Den kommunistiske regjeringen har behandlet Mariahøytiden i La Vang som et lokalt arrangement og på ulike måter gjort det vanskelig for troende fra resten av Vietnam å komme frem. Blant annet er det satt ut rykter om at veiene til Mariahelligdommen skulle være svært dårlige, og at man måtte regne med flere timers vandring til fots. Det ble også hevdet at området rundt La Vang skulle være fullt av miner, selv om kirkelige kretser på stedet sier at det ikke har vært noen eksplosjoner på 20 år. Statlige media har knapt nevnt arrangementet i det hele tatt, til tross for at flere hundre tusen mennesker samlet seg. Jubileet er det største kirkelige arrangementet i Vietnams historie, men kirkeledelsen i landet hadde ønsket at det skulle bli enda større. Siden innføringen av «Doi Moi», den vietnamesiske varianten av «Perestrojka», har regimet øvd seg i religiøs toleranse. Men grensene er fortsatt klare. Også den organiserte buddhismen og den katolsk-buddhistiske blandingsreligionen Cao-Dai blir strengt overvåket.

Maria skal ha vist seg i 1798, i starten av 88 svarte år da landets katolikker ble forfulgt av keiseren. Mange flyktet ut i skogene. Under forfølgelsene ble mange katolikker torturert og drept. Katolikker fra den nærliggende byen Quan Tri fikk se Jomfru Maria som holdt et barn i favnen og to engler på hver side. Øyenvitneskildringene er imidlertid gått tapt. De ble oppbevart i det biskoppelige arkiv i Hue, men ble ødelagt i to lokale oppstander i 1833 og 1861.

Da forfølgelsene sluttet, ble det i 1885 bygd en liten murt kirke på stedet. I 1928 ble den erstattet av en større, som i 1962 ble opphøyet til «basilica minor»av pave Johannes XXIII. Men i Vietnamkrigen lå La Vang i kampsonen, og i 1972 ble bygningene ødelagt.

Fredag kom Vietnams fremste kirkeleder, kardinal Phaolo-Giuse (Paul Josef) Phan Dinh Tung, helt uventet til stedet, og mange av de som var forsamlet, kjente ikke igjen ham. Kardinal Phan er erkebiskop av Hanoi. Lørdag 15. august avsluttet erkebiskopen av Hue, Etienne Nguyen Thu The, den tre dager lange feiringen med en messe i nærvær av kardinal Phan.

Kathpress / Vatikanradioens skandinaviske redaksjon 17. august 1998; o: pe

av Webmaster publisert 18.08.1998, sist endret 18.08.1998 - 23:18