Padre Pio kan helligkåres i 2001

Vatikanet - KI (Zenit/CWN) - Den salige Padre Pio av Pietrelcina kan komme til å bli helligkåret neste år, muligens i september. Den romerske avisen Il Messaggero melder at det pågår en undersøkelse av den vitenskapelig uforklarlige helbredelsen av et barn som sa at han så Padre Pio i en drøm. Padre Pio (1887-1968) ble saligkåret av pave Johannes Paul II i mai 1999.

Helligkåringen kan nå bli mulig takket være helbredelsen av den 8-årige Matteo Pio (hans etternavn er ikke offentliggjort) i San Giovanni Rotondo, byen der kapusinermunken bodde i mer enn 50 år. Matteo fikk hjernehinnebetennelse den 20. januar. Hans far, som er lege, la ham øyeblikkelig inn på Casa Sollievo della sofferenza, «Huset for lindring av lidelse», sykehuset som ble grunnlagt av Padre Pio. Legenes første diagnose ga intet håp: Matteos død var nær forestående. Men 12 dager senere våknet gutten opp som om ingenting var skjedd, og ingen lege har vært i stand til å forklare dette fenomenet. Gutten fortalte at mens han var i koma, drømte han om Padre Pio, som smilte til ham.

Fem leger i medisinerkommisjonen til Vatikanets Kongregasjon for helligkåringer studerer nå saken for å bekrefte at helbredelsen var uforklarlig. Hvis kommisjonen kommer frem til en positiv konklusjon, vil saken deretter studeres av en teologisk kommisjon og senere av en kommisjon av kardinaler og biskoper i kongregasjonen. Hvis disse to organene bekrefter en direkte sammenheng mellom helbredelsen og Padre Pios forbønn, vil helbredelsen bli erklært som et mirakel, og dermed åpnes veien for en helligkåring. Matteos helbredelse har allerede gått gjennom undersøkelsene i bispedømmet Manfredonia.

Postulatoren for Padre Pios helligkåringssak har allerede mottatt to andre saker som gjelder uforklarlige helbredelser som kan presenteres for å be om hans helligkåring. Den første gjelder den 22-årige Giorgio Rinzivillo fra Modica i Italia, som kom ut av det som virket som irreversibel koma etter en trafikkulykke i april 1999. Den andre saken gjelder Antonio Trabucco, som er en pensjonist som bor i Napoli. Han ble helbredet for delvis lammelse i juni 2000.

Siden Padre Pio døde i 1968, har klosteret hvor han bodde i San Giovanni Rotondo blitt et populært valfartsmål med et gjennomsnitt på 20.000 besøkende hver dag. På årsbasis kommer det mer enn 6 millioner pilegrimer til byen, noe som til og med er mer enn Lourdes i Frankrike. Padre Pio ble saligkåret av pave Johannes Paul II på Petersplassen den 2. mai 1999. Begivenheten trakk en av de største folkemengder som noensinne har vært samlet på Petersplassen. Hans helligkåring vil trekke minst like mange, derfor er det sannsynlig at den vil skje i mai eller september, de månedene hvor Roma er mest tilgjengelig for pilegrimer.

Filmen om Padre Pios liv ble sist helg vist på italiensk fjernsyn, og den ble sett av 12 millioner seere. Italienske pressekommentarer sier at det enorme seertallet for filmen «Padre Pio: Mellom himmel og jord» kan tolkes som «et nytt mirakel» for kapusinermunken, som betraktes som en av de mest populære helgenene i Italia.

Zenit 12. november og Catholic World News 10. og 14. november 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
14. november 2000

av Webmaster publisert 25.11.2000, sist endret 25.11.2000 - 00:05