Messer etter mozarabisk ritus også i Madrid

Madrid - KI (KAP) - Med en høytidelig liturgi den 17. februar, første søndag i fastetiden, starter erkebispedømmet Madrid et tilbud med regelmessige søndagsmesser etter den mozarabiske ritus i kirken San Martin i Madrid. Den mozarabiske liturgien til begynnelsen av fastetiden inneholder blant annet en høytidelig «avskjed med Halleluja», som først blir sunget igjen påskedag.

I 1992 ble den opprinnelige messeboken til denne gamle spanske ritus rekonstruert. Den mozarabiske liturgi, som har sitt navn etter betegnelsen på de kristne i det islamske Spania, er den opprinnelige ritus på Den iberiske halvøy. Utviklingen av denne ritusen opplevde sitt høydepunkt under den hellige Isidor av Sevilla, biskop under den vestgotiske æraen på 600-tallet. Under den hellige pave Gregor VII ble den mozarabiske ritus i de «gjenerobrede» områdene erstattet av den romerske ritus. Den mozarabiske ritusen holdt seg bare i de områdene som fortsatt var behersket av muslimene.

Etter maurernes endelige fall i Spania på slutten av 1400-tallet ble det mozarabiske missalet og breviaret trykket, og pave Julius II tillot utøvelsen av ritusen under restriktive betingelser. Siden har det vært feiret daglige messer etter mozarabisk ritus i «Capilla Mozarabe» i domkirken i Toledo og i et kapell i Salamanca, foruten en håndfull andre kirker. Pave Johannes Paul II feiret for ti år siden, den 28. mai 1992, for første gang en messe i Peterskirken etter mozarabisk ritus.

Kathpress 11. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. februar 2002

av Webmaster publisert 12.02.2002, sist endret 12.02.2002 - 23:33