Justismyndighetene innstiller etterforskningen av kardinal

Kardinal Juan Sandoval Íñiguez

Mexico By - KI (KAP) - Det meksikanske statsadvokatembetet har innstilt etterforskningen av erkebiskopen av Guadalajara, kardinal Juan Sandoval Íñiguez, for anklagen om hvitvasking av penger. Etterforskeren erklærte ved en pressekonferanse at han ikke hadde funnet noen holdepunkter for anklagen. Dessuten er sakene uansett foreldet. Etterforskningen går tilbake til den daværende statsadvokaten Jorge Carpizio, som i juli beskyldte kardinalen for å ha brukt hvitvaskede penger fra forbryterorganisasjonen Tijuana-kartellet ved byggingen av tre kirker og et flyktningsentrum i Ciudad Juárez.

Etterforskningen klargjorde at finansieringen av kirkene var skjedd med lovlige midler, og flyktningsenteret var blant annet bygd ved hjelp av gaver fra Tyskland. Kirkelige kretser antar at motivet for Carpizios initiativ var personlig hevn. Kardinal Sandoval hadde gjentatte ganger anklaget statsadvokatembetet for å skjule sannheten i etterforskningen av drapet på hans forgjenger, kardinal Juan Jesus Posadas Ocampo, den 24. mai 1993 nær flyplassen i Guadalajara. Sandoval tror at Posadas ble drept med overlegg av narkotikahandlere, mens den offisielle versjonen sier at kardinalen tilfeldig havnet i en skuddveksling mellom to rivaliserende narkotikabander.

Erkebiskopen av Mexico By, kardinal Roberto Rivera Carrera, hilser velkommen tilbakevisningene av anklagene mot sin kollega. Han understreker at Den katolske kirke alltid har vært overbevist om kardinal Sandovals uskyld. Når det gjelder etterforskningen etter drapet på kardinal Posadas i 1993, erklærte han at Kirken så langt ikke har bevis for at kardinalen falt som offer for et komplott. Samtidig understreket han at Posadas' etterfølger Sandoval har rett når han krever at sannheten i saken må komme frem i lyset.

Kathpress 29. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
29. desember 2003

av Webmaster publisert 01.01.2004, sist endret 01.01.2004 - 13:26