Film om "Jesu familiegravsted" er bare PR, sier arkeologiekspert

En israelsk arkeolog sier at en ny dokumentarfilm, som hevder at en gravhule som ble funnet for 27 år siden i Talpiot, Jerusalem, er graven til Jesus av Nasaret og hans familie, er et rent jippo.

Professor Amos Kloner, den internasjonalt kjente arkeologen som avdekket funnstedet for 10 år siden, kritiserte filmprodusentenes strategi for markedsføring, og sa at den ikke er basert på fakta, melder avisa the Jerusalem Post.

Kloner sa at en lignende film ble sluppet for 11 år siden, og den nye filmen, The Lost Tomb of Jesus, er bare et nytt forsøk på å skape bråk for å tjene penger.

Kloner fant 10 benurner i en hule i 1980, men offentliggjorde ikke sine funn før for 10 år siden. Ni av gravene er tilbake. Seks har inskripsjoner med identifikasjoner av Jesus, hans mor Maria, en Maria nummer to, og slektningene Matteus, Josa og Juda.

Navnene som var innpreget på urnene var svært vanlige i Den andre tempeltiden og er ikke tilstrekkelig bevis for at hulen var gravsted for Jesu familie, skal Kloner ha sagt. Han tilføyde at "Jesus, Josefs sønn"-inskripsjoner hadde blitt funnet på flere andre benurner i tidens løp.

"Det er ikke sannsynlig at Jesus og hans slektninger hadde en familiegrav", fortalte Koner til The Jerusalem Post. "De var en familie fra Galilea uten bånd til Jerusalem. Talpiot-graven tilhørte en middelklassefamilie fra det første århundret e. Kr."

Det tok tre år å lage filmen, og det forventes at den skal ha premiere på en pressekonferanse i New York i dag. Filmmakeren er den israelsk-fødte Simcha Jacobovici, bosatt i Canada. Den prisbelønte regissøren James Cameron er prosjektets utøvende produsent.

Israelske fortidsminnemyndigheter har lånt ut to av benurnene, de to som filmmakerne hevder tilhørte Jesus og Maria Magdalena, for å vise dem frem på mandagens pressekonferanse. Kloner skal ha sagt at det var "veldig dumt" av myndighetene å gå med på dette.

"Dette har vært en tre års lang reise som synes mer utrolig enn en fortelling", sa Jacobovici i en pressemelding. "Tanken på muligheten av å ha funnet graven til Jesus og flere medlemmer av hans familie med tvingende vitenskapelig bevis, er hinsides alt jeg har kunnet forestille meg."

"Noe større enn dette er vanskelig å tenke seg," sa Cameron i pressemeldingen. "Vi har gjort leksa vår, vi har ført bevis; og nå er tiden inne til at debatten kan begynne."

Filmen vil bli sendt på den internasjonale Discovery Channel den 4. mars, samt på Channel 4 i Storbrittania, VisionTV i Canada og Israels Channel 8.

Catholic News Agency, 26. februar 2007; o: ka (28. februar 2007)

av Webmaster publisert 28.02.2007, sist endret 28.02.2007 - 10:40