Sammenstøt mellom politi og katolske demonstranter

 Se også:

Den 25. januar demonstrerte mer enn 2000 vietnamesiske katolikker foran det tidligere kontoret til den apostoliske nuntius i Hanoi. Landets katolikker protesterer mot at myndighetene nekter å tilbakelevere bygningen, som i sin tid ble konfiskert av kommunistregimet i Vietnam. Store politistyrker var til stede, og flere av demonstrantene skal ha blitt slått og arrestert av det lokale politi.

Trafikken sto stille i Hanoi da prester, ordensfolk og legfolk marsjerte i prosesjon fra St. Josef-katedralen til bygningen som en gang huset pavens sendemann til Vietnam. I dag brukes bygningen til kommersielle foretak, og nuntiaturets hage er nå parkeringsplass for offentlige tjenestemenn. Demonstrasjonen fredag morgen den 25. januar ble etterfulgt av nok en demonstrasjon. Det var under denne andre protestmarsjen at en gruppe katolske kvinner klatret over en port for å legge blomster ved en Maria-statue inne i bygningen. Der ble de stanset av sikkerhetsvakter, som skal ha slått dem med køller og sparket dem. Da flere andre demonstranter brøt seg gjennom porten for å komme kvinnene til unnsetning, ble også disse involvert i sammenstøtet.

Demonstrantene tok en liten stund kontroll over bygningen - lenge nok til å sette opp et stort kors i hagen - før sikkerhetsvaktene fikk forsterkninger av lokale politienheter. Da politiet gjenvant kontroll over bygningen, ble flere av demonstrantene arresterte. En lokal kilde rapporterer at politiet fremdeles jakter på demonstrantene.

Sammenstøtet den 25. januar er det foreløbig mest alvorlige i en konfrontasjon som har pågått siden desember i fjor. Hanois katolikker har demonstrert daglig utenfor den aktuelle bygningen, stort sett ved fredelige bønnevaker. Sammenstøtene den 25. januar kom etter at myndighetene advarte om at de ville slå hardt ned på protestene.

CWN - Catholic World News (28. januar 2008)

av Webmaster publisert 28.01.2008, sist endret 28.01.2008 - 14:11