Nye katolske studietilbud ved MF våren 2009

Det arbeides stadig med styrking av det katolske studietilbudet ved Det teologiske menighetsfakultet, og våren 2009 tilbys følgende fag:

- Innføring i katolsk moralteologi

- Katolsk lære i fortid og nåtid: historisk og systematisk teologi

- Hovedemne i katolsk teologi: Kristologi og ekklesiologi

Av disse emnene er det siste emnet påbegynt allerede høstsemesteret 2008, og det er ikke mulig for nye studenter å melde seg til emnet.

Katolsk lære i fortid og nåtid er et emne som gir en grunnleggende innføring i den vestlige kirkehistorie, slik denne utvikles gjennom vedtakene ved de viktigste konsilene fra middelalderen og frem til i dag. Emnet er undervist tidligere ved fakultetet, og det forutsetter grunnleggende kunnskap om kirkehistorien. I emnet legges vekt på å se læreutviklingen integrert i de allmenne historiske prosesser. Disse prosessene fører til en fornyet refleksjon over det overleverte trosinnhold, og de danner også rammene for den nyformulering av troen som finner sted. Noen temaer blir særlig sentrale: læren om eukaristien (nattverden), rettferdiggjørelseslæren, læren om pavens primat, og ekklesiologien (læren om kirkens vesen og oppdrag i den moderne verden). For mer informasjon om emnet, se her.

Innføring i katolsk moralteologi er et nytt emne som undervises første gang våren 2009. Emnet vil i ett delemne konsentrere seg om moralteologiens grunnlagsspørsmål: Kilder (Skriften, kirkefedrene, læreembetet osv.), spørsmål om glede og menneskelivets endelige mål, samvittighet, fri vilje, menneskelig handling, objektiv sannhet, morallov (evig, naturrett, guddommelig lov), synd og nåde, samt Kristi etterfølgelse. I det andre delemnet studeres de såkalte teologale dydene (tro, håp og kjærlighet). Disse forstås som integrerte deler av den kristne tro slik denne får sitt uttrykk i den kristne livsførsel. Her er fokus på mennesket som står i dialog med Gud i kraft av at det er skapt i Guds bilde og likhet. Dette emnet krever ingen forkunnskaper, men siden det vil bli undervist på engelsk, er engelskkunnskaper nødvendige. Eksamen blir avholdt på norsk.

LES MER om katolske studier på MF, søknadsfrister og annen informasjon her.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (15. desember 2008)

av Webmaster publisert 15.12.2008, sist endret 15.12.2008 - 14:57