Munker skjulte likkledet for Hitler

Den virkelige årsaken til at det berømte likkledet i Torino ble gjemt bort i et kloster i Sør-Italia under Den annen verdenskrig var - i følge bibliotekar og benediktinermunk Andrea Davide Cardin - å holde det skjult for nazi-diktatoren Adolf Hitler, kjent for sin interesse for det esoteriske og okkulte.

Offisielt ble kledet sendt sørover for å beskytte det mot bomberegn.

Likkledet ble holdt skjult i et benediktinerkloster i Montevergine mellom 1939-1946. I følge benediktineren Cardin kom han over et dokument da han var i gang med planleggingen av en utstilling om likkledet, som viste at det i realiteten ble gjemt bort for å skjule det fra Hitler.

Selv om enkelte historikere og eksperter på likkledet er skeptiske til Cardins uttalelser, gir han en fascinerende versjon av likkledets historie under krigsårenes Italia. I et intervju med et italiensk magasin sier han at da Hitler i 1938 besøkte Torino, oppsøkte han ikke personlig katedralen hvor likkledet da befant seg, men at "nazistiske tjenestemenn stilte uvanlige og insisterende spørsmål om kledet, og hvor det ble oppbevart".

Etter Italias samling ble huset Savoia Italias kongefamilie frem til etter andre verdenskrig. Det var denne familien som skal ha gitt ga klosteret ansvar for å gjemme kledet i et trealter ved et av dets kapeller. Dette fordi pave Pius XII mente at Vatikanet ikke var et trygt gjemmested.

Over 1 million besøkende

Likkledet er i disse dager utstilt for offentligheten i katedralen i Torino. Over 1,5 millioner besøkende ventes i perioden mellom 10. april og 23. mai.

Pave Benedikt XVI besøker katedralen den 2. mai.

Pave Johannes Paul II kalte likkledet for "en unik gave" til de troende og Kirken, da han var i Torino i 1998. Italias avsatte kong Umberto II ga i 1983 likkledet til paven, som i dag formelt sett eier det.

Vatikanet har aldri uttalt seg offisielt vedrørende kledets ekthet, men oppmuntrer til fortsatte vitenskapelige studier.

ABC News, La Stampa; Andreas Dingstad (8. april 2010)

av Webmaster publisert 17.04.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59