Statsministermorder saligkåres?

Seoul, 29.9. 2011 (UCANews) – Erkebispedømmet Seouls forberedende komité for salig- og helligkåringer avholdt i forrige uke et symposium for å diskutere muligheten for helligkåring av en «katolsk patriot», Thomas An Jung-geun. Den 26. oktober 1909 myrdet Thomas An Ito Hirobumi, Japans første statsminister og den første japanske residerende general av Korea, i Harbin i det nørdøstre Kina. Han ble senere henrettet av japanerne den 26. mars 1910. Koreanere betrakter Ans mord på Ito som et symbol på Koreas motstand mot japansk imperialisme. Korea gjennomgikk store lidelser under japansk kolonistyre, som tok slutt i 1945.

I mange år fordømte Den katolske kirke mordet, men denne holdningen ble endret da avdøde kardinal Stephen Kim Sou-hwan av Seoul presiderte ved en messe for An i 1993, hvor han sa: «An handlet i rettferdig forsvar av nasjonen. Den katolske kirke betrakter ikke drap begått for å forsvare nasjonen mot urettferdig aggresjon som en forbrytelse».

På forrige ukes symposium var det et overveldende flertall som mente at An med tiden bør helligkåres. Leo Hwang Jong-ryul, representant for Dumoolmeori forskningssenter for evangelisering, sa at Ans handlinger «kan rettferdiggjøres som Gud dom», i likhet med den hellige Jeanne d’Arc (1412-31), den franske middelalderheltinnen som ble helligkåret i 1920. Han pekte også på Judit fra Det gamle testamente og fortalte hvordan den jødiske enken gikk til leiren til Holofernes, øverstkommanderende for assyrerne som hadde invadert Judea, og hogg hodet av ham for å redde sitt land (Judit 13,8). Når folk forstår hvorfor hun drepte ham, «kan ingen fordømme den handlingen», og på samme måte var Ans drap på Hirobumi «en handling for å vitne om Guds dom til stor risiko for eget liv».

Hjelpebiskop Andrew Yeom Soo-jung i Seoul, president for den forberedende komiteen, sa i fjor at erkebispedømmet er klare for saligkåringsprosessen av An og vil snart se på hans sak igjen.

UCANews / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)

av Per Einar Odden publisert 02.10.2011, sist endret 07.10.2011 - 15:33 UCANews / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)