Stats- og kirkeledere hyller Benedikt

Pave Benedikt XVIs avgang har vakt sterke og massive reaksjoner verden over. Felles for de mange reaksjonene er overraskelse og hyllest. Selv ikke pavens nærmeste medarbeidere var informert om avgjørelsen før Den hellige far selv kunngjorde sin avgang for en gruppe kardinaler mandag morgen. Vatikanets pressetalsmann p. Federico Lombardi beskriver pavens valg som modig og bestemt.

Israels sjefsrabbi Yona Metzger roser pavens interreligiøse bestrebelser og forteller at forholdet mellom Vatikanet og Israel aldri har vært bedre. «Det er under hans pontifikat at vi har hatt de beste relasjoner mellom kirken og sjefsrabbinatet, og vi håper at denne trenden vil fortsette», uttaler sjefsabbineren. «Jeg mener at han fortjener mye ros for å ha fremmet interreligiøse forbindelser verden over mellom jøder, kristne og muslimer.» Metzger ønsker paven videre «god helse og et langt liv».

«Som kristen og katolikk er det umulig å ikke bli berørt av dette», uttaler talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, under en pressekonferanse. President Angela Merkel holdt selv en pressekonferanse kl 14.30, hvor hun kommenterte pavens avgang. «Benedikt XVI er og forblir en av de viktigste religiøse tenkere i vår tid», uttaler hun og uttrykker «dyp respekt» for paven. Merkel, som selv er protestant, roser Benedikt for hans bestrebelser på å promotere dialog med andre kristne trossamfunn og andre religioner. Han «strakte hånden ut til jøder så vel som til muslimer», kommenterer hun.

Den britiske statsminister David Cameron mener at Benedikt «vil bli savnet som åndelig leder av millioner». Camerons irske kollega Enda Kenny roser Benedikt for årtier av lederskap og tjeneste, så vel som hans avgjørelse om å tre av. «Dette gjenspeiler hans dype pliktfølelse overfor Kirken, og også hans dype forståelse for den enorme påkjenningen det er å være åndelig leder i en moderne verden», uttaler Kenny.

Italias statsminister Mario Monti forteller at han er «dypt rystet» av nyheten om pavens avgang.

Erkebiskop Vincent Nichols, president for Den katolske bispekonferansen i England og Wales, sier at pavens bekjentgjørelse «sjokkerte og overrasket» alle. «Allikevel tror jeg at mange vil anerkjenne dette som en bestemmelse som krever stort mot og viser klarsinn og handlingskraft», sier han.

Erkebiskop Timothy Dolan, president for Den katolske bispekonferansen i USA, uttrykker sorg over pavens avgang og holder blant annet frem at Benedikt advarte mot «relativismens diktatur». «I alt han gjorde, har Den hellige far vist en hyrdes milde hjerte, et intellektuelt klarsinn og den frimodigheten som kommer fra foreningen med Gud», uttaler han. «Hans avgang er kun nok et tegn på hans store omsorg for Kirken.»